Start van hoofdcontent

Stad

nl

Petitie tegen zwemverbod steiger Borneokade al 1700 keer getekend

23 juli 2019, 10.15 uur · Aangepast 23 juli 2019, 14.19 uur

Veel Amsterdammers zijn het niet eens met het onlangs afgekondigde zwemverbod bij een grote steiger aan de Borneokade. Een petitie tegen dat zwemverbod is al 1700 keer ondertekend.

De negentig meter lange steiger is een populaire zwemplek voor veel Amsterdammers. Ondanks het feit dat er altijd al een zwemverbod gold, werd een plons wel gedoogd. De steiger stond zelfs op een site van de gemeente waar open water zwemplekken op staan aangegeven.

Douwe Bob
Maar enkele buurtbewoners ervaren overlast en wonnen een kort geding bij de rechter. Afgesproken is dat de gemeente binnen twee weken borden gaat plaatsen met de mededeling dat er een zwemverbod bij de steiger is. Een sprong in het water kan je straks zomaar 140 euro kosten. En dat was weer tegen het zere been van waterminnende omwonenden. Onder andere 'buurtbekende' Douwe Bob sprak zich uit tegen de klagers. 

AT5

Andere waterratten gaven aan het zwemverbod te zullen negeren. Ook werd er een petitie opgezet om de zwemplek te behouden. Die petitie oogst dus veel bijval.

Handhaving door Waternet
Waternet en de politie zijn verantwoordelijk voor het handhaven van zwemverboden. Een woordvoerder van Waternet laat weten dat er zeker gehandhaafd gaat worden. 'Maar we zetten niet de hele dag iemand neer in een bootje die boetes uitdeelt. Elders in de stad zijn deze mensen ook nodig.'

Volgens hem moeten mensen zich realiseren dat zwemmen bij de Boneokade niet zonder risico's is. 'Er is een vaarheul en een jachthaven. Mensen doen zichzelf een plezier om daar niet te zwemmen.'