Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Tankstoring Schiphol verholpen; vliegtuigen stijgen weer op

24 juli 2019, 22.00 uur · Aangepast 24 juli 2019, 22.51 uur · Foto: Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

Een storing in het tanksysteem van Schiphol heeft woensdag voor grote problemen gezorgd op de luchthaven. Vliegtuigen konden niet meer voorzien worden van kerosine, waardoor veel vluchten vertraagd of zelfs geannuleerd werden. Duizenden reizigers strandden op de luchthaven.

De problemen ontstonden aan het begin van de middag bij het bedrijf Aircraft Fuel Supply, dat verantwoordelijk is voor hij bijtanken van vliegtuigen. Door een storing werkte dat ondergrondse systeem niet meer.

Uitwijken naar andere luchthavens
Vliegtuigen konden daardoor niet opstijgen, maar er kwamen wel nog steeds toestellen op de luchthaven binnen. Intussen werd het drukker en drukker in de vertrekhal, maar vooral achter de paspoortcontrole. De luchtverkeersleiding besloot dat een aantal inkomende vluchten moest uitwijken naar andere luchthavens.

Wachtende reizigers op Schiphol

Tientallen vluchten werden vertraagd en nog eens tientallen andere werden zelfs geannuleerd. Luchtvaartmaatschappijen probeerden zoveel mogelijk passagiers onder te brengen in hotels in de stad. Tegelijkertijd werden er door Schiphol zelf veldbedden opgezet voor reizigers die de nacht op de luchthaven moeten doorbrengen.

Eerste vluchten vertrokken
Tegen 21.30 uur leken de problemen verholpen. Het tanksysteem werd weer langzaam opgestart. Een half uur later vertrokken de eerste vluchten.

Schiphol verwacht ook donderdag nog last te hebben van de storing. Reizigers worden geadviseerd om hun vluchtinformatie goed te bekijken. De oorzaak van de storing is vooralsnog onbekend.

Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen