Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners Noorder IJplas willen alternatief voor windmolens

24 juli 2019, 20.00 uur · Aangepast 25 juli 2019, 06.38 uur

Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) heeft voorlopig vier plekken aangewezen waar zij mogelijkheden ziet voor het plaatsen van windmolens. Maar Amsterdammers die er wonen springen niet direct een gat in de lucht over de komst van het bouwwerk. Buurtbewoners van de Noorder IJplas willen dat er een alternatief komt.

Van Doorninck overweegt de windmolens te laten plaatsen in Westpoort, tussen de A10 en het Science Park, bij de Gaasperplas, of de Noorder IJplas.

Het verzet groeit het hardst bij de bewoners van laatstgenoemde locatie. Ze hebben zich verenigd in energiecoöperatie Noorder IJplas. Zij willen best windmolens, 'maar niet midden in de stad', zoals ze zelf zeggen. Daarom hebben zij een eigen plan: alleen zonnepanelen.

Windmolens binnen stadsgrenzen
Maar alleen die zonnepanelen is niet genoeg. Bedrijven, die ook verenigd zijn in een energiecoöperatie, willen dat er drie megamolens van 180 meter hoog verrijzen in Noord.

Lees ook: Provincie geeft groen licht voor nieuwe windmolens in Amsterdam

'De wethouder heeft aangegeven dat dit een potentieel mooi gebied is om windmolens te realiseren', vertelt Bart-Jan van Hilten van NDSM energie. Hij weet dat de bewoners van de Noorder IJplas ze niet willen, maar dat de meeste Amsterdammers daar toch anders over denken. 'Sterker nog, Amsterdam heeft een onderzoek laten uitvoeren en tachtig procent van de inwoners wil meer windmolens binnen de stadsgrenzen.'

'Beetje rust in de stad'
Buurtbewoners van de Noorder IJplas laten weten dat het niet gaat om het not in my backyard-principe. Volgens hen zou het zonde zijn als er in het natuurgebied hele grote windmolens komen. 'Ik zie mezelf niet op een badkleedje liggen onder een 180 meter hoge windmolen. Ik wil in de stad ook een beetje rust hebben.'

Wethouder Van Doorninck neemt na de zomer de tijd om uit te zoeken waar en hoe hoog ze de windmolens wil hebben. Aan de Noorder IJplas hebben ze nog wel een suggestie: 'Je kunt ze ook in Westpoort neerzetten, want daar wonen geen mensen'.