Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ondernemer krijgt geen compensatie voor werkzaamheden Vijzelgracht

27 juli 2019, 23.04 uur · Aangepast 27 juli 2019, 23.17 uur · Foto: Google Streetview

De eigenaar van een bar aan de Vijzelstraat heeft deze week bij de rechter bot gevangen toen hij probeerde om een financiële compensatie te krijgen voor werkzaamheden in de buurt van zijn zaak.

Van mei 2017 tot en met september 2017 werd er voor het project Rode Loper gewerkt op de Vijzelgracht, op enkele tientallen meters van de zaak af. Volgens de ondernemer liep hij hierdoor 2.500 tot 3.000 euro netto per maand mis.

Aanvraag afgewezen
De man diende in juli van dat jaar een aanvraag voor zogeheten nadeelcompensatie in bij de gemeente. De gemeente wees die aanvraag echter af. Uiteindelijk stapte de eigenaar van de bar naar de rechter. 

De gemeente stelt dat de ondernemer, omdat hij zich tien jaar eerder in de Vijzelstraat vestigde, van de werkzaamheden had kunnen weten. In 2007 waren de plannen namelijk al bekend gemaakt door stadsdeel Centrum. Er zou daarom sprake zijn van 'risicoaanvaarding'.

Geholpen
De rechtbank geeft de gemeente daarin gelijk. Ook wijst de rechtbank erop dat de gemeente de man eerder heeft geholpen met de verplaatsing van zijn onderneming in dezelfde straat en dat het nadelige effect voor de ondernemer niet zo groot was dat er voor hem een uitzondering hoefde te worden gemaakt.