Start van hoofdcontent

Stad

nl

E-sporter start petitie voor betere waardering Johan Cruijff

29 juli 2019, 10.03 uur

Als je 100 Amsterdammers vraagt wie de beste voetballer aller tijden is, zullen er 99 de naam van Johan Cruijff noemen. Daar denken een paar game-ontwikkelaars uit Canada heel anders over. Cruijff heeft in de nieuwe Fifa 20 een rating van slechts 94.

En daar is E-sporter Koen Weijland het niet mee eens. In Fifa kun je niet alleen met huidige sterren als Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech spelen, ook oude topspelers uit vervlogen tijden zijn beschikbaar. Dit zijn onder meer Dennis Bergkamp, Marco van Basten en Johan Cruijff. 

Net als alle andere spelers worden deze spelers door EA Sports, de Canadese spelontwikkelaar die Fifa maakt, beoordeelt op een schaal van 0 tot 100. Cruijff krijgt een beoordeling van 94, net zo veel als bijvoorbeeld Ronaldo afgelopen seizoen. Maar minder dan Pelé (98) en Maradona (97). En dat kan natuurlijk niet. 

'Dit moet veranderen', zegt Wijland, in het verleden E-sporter van Ajax. 'Cruijff verdient beter. Ik kom op voor de erfenis van Johan Crujff.' 

Weijland wil dat Cruijff een waardering van 98 krijgt en is hiervoor een petitie gestart. Hij staat zeker niet alleen. Onder meer oud-teamgenoot van Cruijff en Mister Ajax Sjaak Swart steunt het initiatief. Ook Joël Veltman, Ronald Koeman en Vivian Miedema pleiten voor een hogere waardering voor Cruijff.