Start van hoofdcontent

Stad

nl

Honderden werknemers OLVG protesteren voor betere cao

29 juli 2019, 16.00 uur · Aangepast 29 juli 2019, 17.01 uur

Medewerkers van het OLVG Oost hebben vanmiddag actie gevoerd om de vastgelopen cao-onderhandelingen uit het slop te trekken. Het ziekenhuispersoneel eist vijf procent loonsverhoging. Er zijn al nieuwe acties aangekondigd waar ook patiënten last van zullen hebben, áls er geen akkoord komt.

Zo'n tweehonderd medewerkers van het ziekenhuis verzamelden zich vanmiddag tijdens de lunch om actie te voeren voor een betere cao. Het was de eerste keer dat personeel van een Amsterdams ziekenhuis demonstreerde, nadat begin juni de onderhandelingen tussen de NVZ, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, en de vakbonden waren vastgelopen.

Het protest werd aangekleed met een lied op de melodie van het nummer Leef van André Hazes junior. Maurice van den Bosch, voorzitter van de raad van bestuur, keek ook toe. 'We zijn vaak onder de indruk van onze medewerkers,  nu ook weer. Maar ook hoe ze het doen: in de pauze. Het gaat dus niet ten koste van de patiënten.'

Vijf procent
De eis van het ziekenhuispersoneel: vijf procent loonstijging. De NVZ wil niet verder gaan dan een verhoging van 2,5 procent de komende drie jaar. Met de acties hopen de zorgmedewerkers dat de verenigde ziekenhuizen toch aan hun eisen tegemoet zullen komen.

'Wij hebben heel verantwoordelijk werk. Onze patiënten worden steeds complexer. Wij vinden dat daar een goede beloning tegenover mag staan. Vijf procent is misschien zelfs nog laag, maar dat is ingezet door de bond', legt dialyseverpleegkundige Sylvia Schröder uit.

Ruimte
Maar of er ruimte is om door te groeien naar vijf procent stijging? Van den Bosch: 'Die vraag moet u stellen aan de NVZ. Zij onderhandelen met de bonden. Wij (het bestuur, red.) brengen zo goed mogelijk over wat er in de organisatie leeft. Wij moeten goed luisteren naar de mensen. De NVZ en bonden moeten eruit komen.'

De zorgmedewerkers pleiten al maanden voor hogere lonen en minder werkdruk. Mochten er hardere acties nodig zijn, dan zullen die worden gevoerd, zo kondigde de vakbond aan. Patiënten zullen dan ook hinder ondervinden.