Stad

NL
V

'Weinig bloot te zien op boten Canal Parade: 0,32 procent'

30 juli 2019, 08.49 uur · Aangepast 30 juli 2019, 18.01 uur · Foto: Frank van Brandwijk

De Canal Parade in een paar clichés: halfnaakte mannen in leren broeken en minuscule strings die dansend op boten door de grachten varen. Dat beeld moet misschien wel worden bijgesteld.

Veel mensen vinden de Canal Parade te extravagant, ook mensen uit de lhbti-gemeenschap. Een enquete-onderzoek van Een Vandaag liet zien dat slechts 16 procent van de ondervraagden dacht dat de parade bijdraagt aan de acceptatie van lhbti'ers. 

Verslaggevers van De Volkskrant zijn er even voor gaan zitten en onderzochten hoe het zit met de extravagantie tijdens de Canal Parade. De krant bekeek de tv-registratie van vorig jaar (net als dit jaar live te zien bij AT5) en turfden de 6.162 zichtbare mensen op de 82 in beeld gebrachte boten. Er werd gelet op mensen met een ontbloot bovenlichaam, in een string of met leren kleding aan. 

Zeldzame strings
Een ontbloot bovenlichaam komt nog wel eens voor: 6,5 procent van de geturfde feestvierders droeg geen bovenkleding. Het was overigens ook heel warm vorig jaar tijdens de Canal Parade. Slechts 48 mensen droegen leren kleding, 20 daarvan stonden op de Mister B. Leatherboat. Een zichtbare string is een ongekende zeldzaamheid tijdens de parade: 0,32 procent droeg zichtbaar een string.

Als verklaring voor het scheve beeld dat er is ontstaan wordt het gebruik van foto's en videobeelden van extravagante opvarenden van de Canal Parade gegeven. Vaak worden bij nieuwsberichten over de Canal Parade juist foto's van bijvoorbeeld een man in een string gebruikt. Zelfs bij artikelen over de lhbti-gemeenschap, die niet direct gelinkt zijn aan de Canal Parade, worden foto's gebruikt van extravagante mannen tijdens de parade.