Start van hoofdcontent

Politiek

nl

D66 wil opheldering over omgang met terugkerende Syriëgangers

31 juli 2019, 19.01 uur

D66 heeft het stadsbestuur gevraagd hoe er omgegaan wordt met vrouwen en kinderen die terugkeren naar Amsterdam vanuit het gebied waar terreurorganisatie Islamitische Staat actief is of was.

Ook wil D66-raadslid Reinier van Dantzig weten of de gemeente al een inschatting heeft gemaakt van het aantal vrouwen en kinderen dat in de toekomst vanuit Syrië naar de stad wil komen. Hij vraagt of er al contact is met scholen en jeugdzorg 'om gestalte te geven aan een goede landing'.

Lees ook: Jonge Amsterdamse jihadist in Syrië om het leven gekomen

Plan van aanpak
Aanleiding voor de vragen is een artikel van het televisieprogramma EenVandaag, dat vorige week werd gepubliceerd. De gemeente liet het programma toen weten dat er 'voor ieder potentieel terugkerend persoon door het lokale casusoverleg een plan van aanpak wordt opgesteld'.

EenVandaag interviewde ook andere gemeentes. In totaal zouden er in Nederland 'honderden terugkeerplannen' klaarliggen.

Potentiële omvang
Van Dantzig wil meer weten over de inhoud van die terugkeerplannen. 'Hoeveel mogelijke varianten op deze terugkeerplannen zijn er, wat voor expertise komt daarbij kijken en wat is de potentiële omvang van deze terugkeeroperatie voor Amsterdam?'

Lees ook: Steunoproep van 'Syrië-strijders' gaat rond onder jongeren in Oost

Als het aan Van Dantzig ligt, dan wordt de gemeenteraad de komende periode geïnformeerd over de 'voortgang en afronding van terugkeerplannen'.