Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Amsterdams biertje komend jaar nóg duurder'

1 augustus 2019, 10.30 uur · Aangepast 1 augustus 2019, 10.44 uur · Foto: Pixabay / rawpixel

De prijs van een drankje en een hapje in een café of restaurant wordt komend jaar nog hoger, dat verwachten economen van ABN Amro.

Amsterdam is al jaren de duurste stad in het land om een biertje te bestellen, bleek vorige week al. Nu wordt verwacht dat de prijzen voor een biertje of een bitterbal het komend jaar opnieuw zullen stijgen, zo schrijft het economisch bureau van de bank.

De nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) die in januari in zal gaan is hier volgens de economen de oorzaak van. De wet moet ervoor zorgen dat bedrijven personeel eerder in vaste dienst nemen, in plaats van ze flexibel in te huren.

Maar de verwachting is dat de personeelskosten voor de horeca daardoor zullen stijgen. Dat komt omdat de horeca de branche is waarin het meest met flexibele contracten wordt gewerkt. De helft van al het personeel werkt op flexibele basis. 

Hogere premies
Onderdeel van de nieuwe wet is een stijging in de WW-premies die door de werkgever moeten worden betaald. Voor alle flexcontracten voor werknemers boven de 21 jaar moet straks bijna het dubbele worden afgedragen.

'Het is aannemelijk dat de WAB bijdraagt aan nieuwe prijsverhogingen in 2020. Veel horecaondernemingen kunnen het zich niet veroorloven de hogere personeelskosten voor eigen rekening te nemen', zegt de voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland, Robèr Willemsen. Hij verwacht daarom dat de extra kosten deels doorberekend zullen worden aan de klant.

Lees ook: Groot tekort aan horecapersoneel: ‘Ik moet een paar dagen per week dicht’

Personeelstekort
Daar komt nog eens bij dat er veel vacatures openstaan in de horeca, personeel is moeilijk te vinden. Het tekort is zelfs zo groot dat sommige zaken een paar dagen per week de deuren gesloten moeten houden. Ook die ontwikkeling maakt dat de personeelskosten in de horeca stijgen en wat ongetwijfeld tot uiting zal komen in de prijzen aan de toog.