Start van hoofdcontent

Stad

nl

GGD gaat pas in september beginnen met wachtlijst voor PrEP

1 augustus 2019, 15.00 uur · Aangepast 1 augustus 2019, 15.20 uur · Foto: Wikimedia

De GGD Amsterdam gaat vanaf september een wachtlijst openen voor mensen de PrEP willen gaan gebruiken. En dat terwijl GGD's in het hele land de pillen sinds vandaag mogen verstrekken.

Vooral mannen die op regelmatige basis onbeschermde seks hebben met andere mannen, zijn gebaat bij het slikken van PrEP. In PrEP zitten hiv-remmers die ook bij behandeling van hiv worden gegeven. Het medicijn vermindert bij dagelijkse inname de kans op hiv met negentig procent.

Nog niet klaar
Dat GGD's in Nederland vanaf 1 augustus kunnen starten met het verstrekken van de hiv-preventiepillen werd half juli bekend gemaakt. 'Maar dat betekent niet dat alle GGD vestigingen dat vandaag ook gaan doen', laat een woordvoerder van de GGD Amsterdam weten. De GGD in de stad is nog niet klaar om vandaag al te beginnen met het verstrekken van de pillen. 

Lees ook: Hiv-preventiepil PrEP na jarenlange lobby in Nederland vergoed, Aidsfonds mist urgentie bij minister

De voorbereidingen zijn nog in volle gang, daarom zal de stad pas per september met het PrEP-programma van start gaan. 'We hebben nog even tijd nodig om dit goed voor te bereiden. Dat willen wij zorgvuldig doen.'

Lees ook: Amsterdamse GGD blij dat hiv-remmer Prep nu 'essentiële zorg' is

Grote toeloop
Als de pillen eenmaal verkrijgbaar zijn wordt er een grote toeloop verwacht. 'Daar willen we op voorbereid zijn. Dat is in de zomertijd lastig, met alle vakanties. Daarom starten we pas na de zomer', zegt een woordvoerder. Bovendien gaat de nieuwe soapoli van de GGD ook pas open in september.