Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

Eigenaar Koole opgepakt: werkzaamheden ADM-terrein gaan door

2 augustus 2019, 20.00 uur

Paul Koole, de oprichter en eigenaar van sloop-en bergingsbedrijf Koole Contractors, is opgepakt in Italië en zit daar in de gevangenis. Het bedrijf voert werkzaamheden uit op het ADM-terrein en blijft daar vooralsnog mee doorgaan.

Paul Koole wordt verdacht van verduistering. Er liep een Interpol-signalering vanuit Nigeria, waar hij een vennootschap heeft. De Italiaanse politie pakte hem op toen hij bij een hotel had ingecheckt. Er is een kans dat hij wordt uitgeleverd aan Nigeria. 

Werkzaamheden ADM-terrein gaan door
De advocaat van Koole, Niels van der Laan, laat weten dat er alles aan gedaan wordt om die uitlevering te voorkomen. 'Het is verschrikkelijk wat hier gebeurt. We begrijpen er niets van. Het is voor ons onduidelijk waarop de aanhouding is gebaseerd', vertelt hij aan AT5

Het bedrijf Koole Contractors huurt een deel van het ADM-terrein en wil zich daar gaan vestigen. Ze zijn momenteel bezig met grondwerk. Koole laat weten daar gewoon mee door te gaan. Verder wil het bedrijf niets over de aanhouding kwijt. 

'Voordeel van de twijfel'
Ook de eigenaar van het ADM-terrein, Chidda Vastgoed, ziet geen reden om de samenwerking met Koole Contractors te stoppen. 'Wij geven Paul Koole het voordeel van de twijfel. We kennen hem als een oprechte man. Het is voor ons nog steeds onduidelijk waarom hij nu precies is opgepakt. Daarnaast doen wij zaken met het bedrijf en niet met Paul Koole zelf', zegt Chidda-woordvoerder Niels Kooijman.

Woede bij voormalige bewoners ADM
De aanhouding van Paul Koole zorgt voor woede bij de oud-bewoners van het ADM-terrein. 'Wij hadden altijd al onze twijfels bij het bedrijf en nu lijkt het er toch op dat Koole, net als de vorige ADM-eigenaar Lüske, zich met mysterieuze geldzaken bezighoudt', zegt voormalig ADM-bewoner Berk Uhm. 'En daarvoor maak je dan een gemeenschap van 120 Amsterdammers kapot en verwoest je een onvervangbare plek?'

Hay Schoolmeesters, de woordvoerder van de oud-ADM-bewoners, zegt de gemeente al eerder te hebben gewaarschuwd. 'Het is nog niet bewezen, maar het is wel duidelijk dat het zaakje stinkt', zegt hij. 

Ontruiming
Eerder dit jaar moesten de ADM-bewoners vertrekken van het terrein, dat ze 21 jaar geleden hadden gekraakt. De rechter oordeelde vorig jaar dat de gemeente de kraak moest beëindigen omdat Chidda Vastgoed een nieuwe huurder, Koole Contractors , had gevonden voor het perceel. Het bedrijf wil grote delen van het terrein gaan gebruiken om schepen en droogdokken te repareren

Lees ook: Het definitieve einde van ADM

Het ministerie van Buitenlandse Zaken verleent volgens de advocaat van Koole de nodige bijstand. 

De Verloren Vrijstaat
Over het ADM-terrein en zijn (voormalige) bewoners maakte AT5 de zesdelige reeks De Verloren Vrijstaat. Al deze afleveringen zijn terug te kijken via AT5.nl of YouTube.