Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vrijwilligers op 'sups' halen afval uit grachten na Canal Parade: 'Zitten hele rare dingen bij'

4 augustus 2019, 21.21 uur

Een aantal vrijwilligers heeft vanochtend de grachten weer zo schoon mogelijk gemaakt, een dag na de Canal Parade. Staand (of zittend) op een 'sup' en bewapend met een grijper en een afvalzak, haalden ze zoveel mogelijk troep uit het water. En daar zaten bijzondere voorwerpen tussen.

'Er zitten hele rare dingen bij. Kijk, een ponpon', wijst een van de vrijwilligers op een doorweekte groene kluwe papier die ze uit het water heeft gevist. 'Volgens mij heeft iemand ook een opblaasbare 'unicorn' gevonden. Dozen. Van alles', zegt een ander.

Veertig volle vuilniszakken 
Het doel van de vrijwilligers op de 'stand up paddle' (sup)-boards is de grachten weer zo schoon mogelijk krijgen, een dag nadat er denodige rotzooi in is beland tijdens de Canal Parade.

'Tussen de bootjes en zo, daar kunnen de grote boten niet komen en wij kunnen daar natuurlijk supermakkelijk tussendoor komen', benoemt organisator Joep Rovers het voordeel van het suppend opruimen van afval. 'Ik denk dat we al veertig volle vuilniszakken hebben. En we gaan er gewoon voor proberen te zorgen dat alles helemaal schoon is.'

'Hoe leuk is dit?'
Een andere vrijwilliger vindt het mooi om te zien hoe ze bijdraagt aan een schone gracht. 'Hoe leuk is dit, jongen? Hier hebben we gewoon aan meegewerkt. Dat zo'n schip geladen kan worden. En dat de reiniging dat doet. We hebben ook echt gezwaaid naar de mannen van de reiniging. Zo van: hé collega's. Ik vind dat soort dingen leuk.'