Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Minder staanplaatsen Prinsengrachtconcert door afsluiting gevaarlijke kade

6 augustus 2019, 15.00 uur · Aangepast 6 augustus 2019, 16.07 uur

Een deel van de kade aan de Prinsengracht aan de kant van hotel Pulitzer wordt tijdens het Prinsengrachtconcert afgesloten. Dit betekent minder plek voor bezoekers, zo meldt de organisatie.

Jaarlijks trekt het Prinsengrachtconcert zo'n 10.000 bezoekers en die extra belasting kan de kade mogelijk niet aan. De gemeente vreest ongelukken of zelfs het instorten van de zwakste delen. Zo wordt het deel op de hoek van de Prinsengracht/Reestraat afgesloten. 'We doen er alles aan om het concert veilig en verantwoord te organiseren. De kades hebben onze volle aandacht', zegt projectcoördinator van het Prinsengrachtconcert Maartje Valk. 

Valk kan nog niet vertellen hoeveel plaatsen er moeten worden opgeheven en wat dit zal betekenen voor het bezoekersaantal. 'We zijn nog in overleg met de gemeente. We proberen alternatieve plaatsen aan te bieden, maar er zullen inderdaad minder staanplaatsen zijn. Het aantal boten dat wordt toegelaten blijft wel hetzelfde', aldus de projectcoördinator. Ook tijdens de Pride was dit deel van de Prinsengracht afgesloten om instortingsgevaar tegen te gaan.

Lees ook: 'Kademuren in hele stad zijn hard toe aan onderhoud'

Kades en bruggen in slechte staat 
Volgens een huidige inschatting van de gemeente moeten van de 200 kilometer kademuur zo'n 135 kilometer worden gerenoveerd. Van de 850 bruggen, voldoen 750 niet aan de wettelijke constructieve eisen.

Naar verwachting duurt het nog decennia voordat alle kades en bruggen weer aan de eisen voldoen. De gemeente liet eind juni weten te beginnen aan het herstel. Totale kosten van het project: 450 miljoen euro. Daarvan gaat 185 miljoen euro naar de kademuren en zo'n 265 miljoen euro naar de bruggen. 

Het Prinsengrachtconcert is op zaterdag 17 augustus en is gratis te bezoeken.