Prima uitgangssituatie Ajax na hectische wedstrijd in Thessaloniki

6 augustus 2019, 20.37 uur · Aangepast 7 augustus 2019, 21.48 uur

Ajax heeft vanavond niet kunnen winnen van PAOK Saloniki. Net als tegen Vitesse werd het 2-2. Dit keer zullen de Ajacieden beter kunnen leven met het resultaat.

Een goed gevuld Toumbastadion in Thesaloniki besloot het publiek Ajax vanaf het begin met fluitconcerten te intimideren. Het leek weinig indruk te maken, want Ajax tikte de bal het eerste half uur prima rond en dook veel op rond het strafschopgebied. Tot een schot op doel van Ajax kwam het niet, maar dat leek de ploeg van Erik ten Hag ook helemaal niet nodig te hebben.

Het was namelijk een Griek die Ajax op voorsprong bracht. Giannoulis kopte een indraaiende vrije trap van Ziyech achter z'n eigen doelman en zo had Ajax na tien minuten een droomstart te pakken. Ajax bleef de controle houden en kwam via een van richting veranderd schot van Ziyech zelfs bijna op 0-2.

Kansenregen PAOK
In de 31e minuut sloeg het om. Na een aanval over de linkerflank kon Akpom volledig vrij inschieten. Direct daarna kreeg Ajax nog een tegenslag. Dolberg, die enigszins tegen de verwachting in in de spits was begonnen, moest geblesseerd het veld verlaten. Huntelaar nam zijn plaats in.

Ajax leek totaal van slag en met name het middenveld werd overlopen. In de 38e minuut werd het zelfs 2-1. Matos kwam bij een vrije trap voor zijn directe bewaker Veltman en kopte raak. Diezelfde Veltman voorkwam een minuut later met een ultieme ingreep dat een PAOK-aanvaller een grote kans kreeg in het strafschopgebied. Daarna kon aanvoerder Pelkas nog vrij inschieten, maar hij schoot van dichtbij naast. Na de wedstrijd een half uur te hebben gecontroleerd snakte Ajax naar de rust, waarbij een 4-1 tussenstand helemaal niet raar was geweest.

Huntelaar
Na rust bleef PAOK met enige regelmaat gevaarlijk, maar was het Ajax die grote kansen creëerde. Ziyech kon vrij inschieten na een voorzet van Tagliafico en een overstapje van Van de Beek. Hij schoot echter over.

In de 57e minuut was het toch raak. Na een lange omsingeling bracht Van de Beek de bal voor de goal. PAOK-verdediger Varela wilde opruimen, maar schoot lomp tegen Huntelaar aan. De spits maakte zo nogal fortuinlijk de 2-2. Ajax was de tweede helft duidelijk beter en ging op zoek naar de winst. Via Ziyech en tweemaal Huntelaar waren er zeker ook nog kansen op de 2-3, maar het mocht niet zo zijn.

Door het gelijkspel heeft Ajax een goede kans om de play-offs te halen. Volgende week dinsdag (20.30 uur) is een overwinning genoeg. Ook bij een 0-0 of 1-1 gelijkspel zou Ajax naar de volgende ronde gaan.