Start van hoofdcontent

Stad

nl

Afvalbedrijven: 'Vuilnis-importplafond lost nijpende probleem niet op'

7 augustus 2019, 19.33 uur

Het door staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterschap) aangekondigde vuilnis-importplafond lost weinig tot niets op in de huidige afvalcrisis rondom het Afval Energie Bedrijf (AEB). Dat stelt de Vereniging Afvalbedrijven (VA), die wil dat Amsterdam zo spoedig mogelijk maatregelen neemt.

Lees ook: Staatssecretaris kondigt vuilnis-imortplafond aan om afvalcrisis AEB hoofd te bieden

Dit heeft een woordvoerder zojuist laten weten. 'Het is goed dat de staatssecretaris maatregelen neemt die in haar vermogen liggen om capaciteit te creëren. Het gaat echter om capaciteit die op zijn vroegst pas over enkele maanden vergroot wordt. Dit lost het nijpende probleem op dit moment dan ook niet op'.

Volgens de vereniging moet de gemeente snel concrete financiële afspraken maken met andere afvalbedrijven die het capaciteitstekort van het AEB kunnen opvangen: 'De verschillende afvalbedrijven vangen op wat ze kunnen en doen dat vaak ook nog eens op de pof. De vraag is of ze ooit betaald zullen worden.'

Wethouder Marieke van Doorninck ziet het capaciteitstekort in de landelijke afvalketen echter juist als een nationaal probleem. Zij geeft aan dat de gemeente samen met het ministerie, de provincies en de afvalbedrijven in gesprek blijft over oplossingen voor de korte en lange termijn.

'Inzameling stopt volgende week'
Maar, zo vreest de VA, als Amsterdam niet snel capaciteit opkoopt bij andere afvalbedrijven wordt er op verschillende plekken in het land - vooral in de regio Amsterdam - tegen het eind van volgende week geen afval meer opgehaald. Voornamelijk de inzameling van bedrijfsafval gaat een probleem worden, voorspelt de vereniging. 

'De VA wijst Amsterdam er (nogmaals) op verantwoordelijkheid te nemen. Wachten tot de raadsvergadering op 16 september kan niet, zo veel rek is er absoluut niet meer!', aldus een woordvoerder.