Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Verbazing op Landjuweel over kinderverbod in de avond: 'Belachelijk'

8 augustus 2019, 19.00 uur

Bezoekers festival Landjuweel op Ruigoord moeten dit jaar rekening houden met een nieuwe regel: kinderen onder de zestien jaar moeten na 19.00 uur van het terrein af. En dat frustreert zowel bezoekers als de organisatie zelf.

Vandaag is de 34e editie van het festival van start gegaan en dat trok zoals ieder jaar ook veel bezoekers met kinderen. Helaas moeten die tegen het begin van de avond alweer weg. 'Ik vind dat echt heel jammer', vertelt een vader. 'Er zijn zoveel dingen die je hier met hen kan ontdekken, maar dat houdt nu vroeg op.'

Lees ook: Problemen met vergunningsaanvraag Landjuweel: kinderen 's avonds niet welkom

House festival
De regel is het resultaat van gesprekken tussen de organisatie en de politie en handhaving, voorafgaand aan de vergunningsaanvraag. 'De politie vindt dat dit een housefestival is. Dat is een kwestie van smaak denk ik. In eerste instantie wilde ze alle kinderen onder de 18 hier weg hebben, maar dat hebben we nog omlaag kunnen praten', vertelt Marco de Goede van de organisatie. 

Voor sommige ouders was dit reden om vandaag niet meer te komen. Andere ouders die er vandaag wel waren, snappen niets van de bedachte leeftijdsgrens na 19.00 uur. 'Ik vind het belachelijk', zegt één van hen. 'Ik breng mijn kinderen helemaal niet in gevaar, ga niet met ze staan feesten tot 03.00 uur. Ik wil ze gewoon laten meemaken hoe het is om hier gezamenlijk te zijn.'

'Onverantwoorde situaties'
Stadsdeel Nieuw-West laat in een reactie weten dat het door de politie en handhaving gegeven het advies is ontstaan omdat er zich in voorgaande jaren 'onverantwoorde situaties' hebben voorgedaan. Volgend jaar wordt het festival op een andere locatie georganiseerd. De organisatie wil dan in ieder geval een festival zonder leeftijdsgrens. 

De Goede: 'We zijn in gesprek met de gemeente om het op een andere locatie te organiseren waar kinderen, volwassenen en ouderen kunnen komen, zodat het echt weer een ouderwets festival wordt.