Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdammers mogen nieuwe naam bedenken voor het 'centrum' van Nieuw-West

13 augustus 2019, 16.07 uur · Foto: AT5

Honderd euro verdienen en de eeuwige roem? De gemeente heeft een prijsvraag uitgeschreven voor de beste naam voor het gebied rondom het Osdorpplein. Dat is flink in ontwikkeling en moet straks het nieuwe centrumgebied van Nieuw-West worden, maar de officiële naam van het gebied spreekt nog niet echt tot de verbeelding.

De naam 'Centrum Nieuw-West', zoals het gebied tussen grofweg de Sloterplas, het Osdorpplein, de L. van Sonsbeeckstraat, Hoekenes en het Hoekenespad officieel heet, is gepeild door de gemeente. En wat bleek: twee derde van de ondervraagden vindt dat het gebied een andere naam mag krijgen. Maar welke? 

Daar mogen bewoners, ondernemers en bezoekers van het gebied nu hun creativiteit op loslaten. De naam moet in ieder geval wat meer zeggen over de geschiedenis van het plein, de ligging en de functie die het heeft in het stadsdeel. Dat betekent dus niet dat de naam Osdorpplein zou verdwijnen; de nieuwe naam is niet voor een straat of plein, maar voor het gebied. 

Stemmen
Op dit moment zijn er al 51 namen bedacht voor het gebied. Ideeën indienen mag nog tot 30 augustus via deze webpagina

Alle ideeën worden daarna door een jury getoetst. De haalbare namen worden dan weer online gepubliceerd, zodat bewoners, ondernemers en bezoekers op hun favoriete inzending kunnen stemmen. En dan is het simpel: meeste stemmen gelden. Op 5 november zal de winnende naam bekendgemaakt worden.

Verkeersborden
Als het college van B&W vervolgens akkoord gaat met de naam, zal deze te zien zijn op onder andere verkeersborden naar het gebied en op banners en vlaggen in het winkelcentrum.

De bedenker van de winnende naam krijgt een publieksprijs van honderd euro. En de eeuwige roem natuurlijk. De meest originele naam verdient ook een prijsje; die creatieveling krijgt vijftig euro van de jury.