Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente onderzoekt mogelijke fout met aangiftes belastingen: 'Onterecht aanmaningen verstuurd'

14 augustus 2019, 13.34 uur · Aangepast 14 augustus 2019, 14.39 uur

De gemeente heeft vermoedelijk tientallen aanmaningen onterecht verstuurd aan Amsterdammers die van verschillende belastingen aangifte moeten doen. Het gaat om onder meer de toeristenbelasting en het rioolrecht.

Zo kreeg Amsterdammer Harry Mars kreeg dit jaar verschillende aanmaningen. Onterecht, meent hij. 'Ik weet gewoon honderd, zo niet duizend, procent zeker dat ik mijn administratie op orde heb en aangifte heb gedaan.'

Mars deed onder andere aangifte van de rioolheffing voor zijn neefje. 'Hij woont in Zunderdorp en gebruikt vanwege zijn bedrijf wat meer water dan normaal. Ik help hem altijd met de aangifte en ik weet zeker dat we het dit jaar gewoon hebben gedaan.'

Ook veel aanmaningen voor toeristenbelasting
Ook veel mensen die verplicht zijn om aangifte te doen van toeristenbelasting kregen een aanmaning van de gemeente. In de brief wordt gedreigd met een boete van 5.278 euro.

Amsterdam Gastvrij, de belangenvereniging van Vakantieverhuurders en Bed&Breakfast, heeft veel meldingen van leden gekregen over vermeende onterechte aanmaningen. De vereniging heeft de 'chaotische administratieve actie' van en bij de gemeente aangekaart.

'Iets meer verstuurd dan vorig jaar'
De gemeente is nu aan zet. In een reactie laat een woordvoerder weten dat in april van dit jaar de eerste uitnodiging is verstuurd aan Amsterdammers die aangifte voor toeristenbelasting moeten doen. De belastingplichtigen krijgen dan vier weken de tijd om deze ook daadwerkelijk in te vullen.

'Wanneer er geen aangifte wordt gedaan we een herinnering. Deze herinnering heet een aanmaning. Er zijn dit jaar 2.000 van deze aanmaningen (herinneringen) verstuurd. Dat zijn er iets meer dan vorig jaar', zegt een woordvoerder. 

Gemeente doet onderzoek
Er zijn meerdere signalen bij de gemeente binnengekomen van mensen die, naar hun mening onterecht, een aanmaning in de bus hebben gekregen. Momenteel wordt onderzocht of er daadwerkelijk onterechte aanmaningen zijn verstuurd. Of de afdeling Belastingen en heffingen van de gemeente aangiftes is kwijtgeraakt, of dat er bijvoorbeeld sprake is van een technische fout, is nog niet duidelijk. 

'Waarom aanmaningen sturen en dreigen met boetes als het probleem bij hen ligt?', vraagt Mars zich af. 'In plaats van zo'n aanmaning krijg ik liever een excuus van de gemeente.'

Het onderzoek wordt deze maand nog afgerond.