Politiek

Monument van de Joodse Erkentelijkheid verplaatst naar het Weesperplein

15 augustus 2019, 15.56 uur

Whatsapp

Als het aan de gemeente ligt, wordt het monument van de Joodse Erkentelijkheid - ook wel bekend als het dankbaarheidsmonument - verplaatst naar het Weesperplein. Het monument van kunstenaar Jobs Wertheim staat nu nog aan de Weesperstraat, maar moet plaats maken voor het Namenmonument.

Het gedenkteken werd in 1950 opgericht als dankbetuiging voor de Amsterdammers die de Joodse bevolking hebben geholpen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In eerste instantie stond het monument in een plantsoen aan het Weesperplein maar het werd, om ruimte te maken voor de metro, verplaatst naar de Weesperstraat. Daar staat nu, naast het dankbaarheidsmonument van Wertheim, ook nog het monument ter nagedachtenis aan Mozes Vaz Dias.

Lees ook: Namenmonument mag er komen: vergunningen terecht verleend

Lang was onduidelijk wat er met de twee monumenten ging gebeuren nadat bekend werd dat het Namenmonument na een jarenlange strijd op het Weesperplantsoen zou komen te staan. Stadsdeel Centrum laat nu weten dat de nieuwe locatie van het dankbaarheidsmonument vast ligt: het monument van de Joodse Erkentelijkheid gaat terug naar het Weesperplein.

Vergunningen
Voor het zover is, moeten er nog enkele stappen worden doorlopen. De gemeente moet nog een aantal vergunningen aanvragen en verstrekken, waarop omwonenden nog bezwaar kunnen aanteken en/of reageren. Daarna zal pas bekend worden waar op het plein het monument precies moet gaan komen.

Beladen kunstwerk
Het monument is niet geheel onomstreden: het was namelijk het eerste monument in Amsterdam ter nagedachtenis aan de Jodenvervolging, zonder dat de slachtoffers zelf werden herdacht. Ook had de oorspronkelijke kunstenaar, Jaap Kaas, het idee om namen van honderdduizend Nederlandse slachtoffers op het monument te tonen. De opdrachtgevers vonden dit niet geschikt, waarop Kaas de opdracht teruggaf. Daarop ontwierp beeldhouwer Jobs Wertheim het monument zoals we het nu kennen.

Whatsapp