Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Wat staat er in 2050 op het menu?

15 augustus 2019, 17.31 uur · Aangepast 15 augustus 2019, 18.46 uur

Wat schaft de pot in 2050? Daarover wordt gefilosofeerd in een nieuwe tentoonstelling in Nemo, waar 'klimaatrebel' Natascha Kooiman woensdag een workshop geeft. Als het aan haar ligt trekken we straks geen berenhap of frikandel meer uit de muur, maar een kweekvlees-burger of een Oesterzwam-kroket .

Natascha Kooiman, ook wel klimaatrebel genoemd, zet zich in voor een gezonder voedselaanbod op straat. Ze raadt aan om als je van Centraal Station naar de Dam loopt eens goed op te letten wat je allemaal tegenkomt. Veel voedsel is ongezond en onduurzaam en dat is moet volgens haar anders, nu de wereldbevolking hard groeit. 'De manier waarop we nu eten is op de lange termijn niet houdbaar vanwege onze gezondheid en de enorme impact op het klimaat', zegt ze.

'Liever friet dan wortel'
Zij pleit voor een gezonder voedselaanbod op straat en motiveert ondernemers om planeetvriendelijk eten te verkopen, maar daar zit natuurlijk niet iedereen op te wachten. 'Misschien willen de mensen inderdaad liever frietjes eten dan een wortel. Maar ik denk juist dat het de kunst is dat wij laten zien dat er superlekkere dingen zijn en niet per se kroketten of dikke vette hamburgers'.

Voedsel van morgen
In de nieuwe tentoonstelling Voedsel van morgen laat NEMO zien wat we mogelijk in 2050 op ons bord hebben liggen. Zo staat er een robotkoe, waarmee ze proberen melk uit gras te produceren. En ook met kweekvlees wordt flink geëxperimenteerd. Maar Natascha verwacht niet dat we snel een kweekvlees-worstje op ons bord hebben. 'Het is niet betaalbaar op dit moment omdat kweekvlees veel nodig heeft om te maken'.

Maar daar is niet iedereen het bij Nemo mee eens. Voorheen kostte het maken van een kweekvlees-hamburger zo'n 50.000 euro, maar dat gaat volgens een medewerker van de tentoonstelling veranderen. Zo ligt er bij de tentoonstelling een worstje van kweekvlees voor slecht 11 euro. 'Heel veel mensen weten niet waarom een kweekvlees-hamburger voorheen zo vreselijk duur was. Dat kwam namelijk doordat het door een professor op de universiteit was gemaakt. Op het moment dat we dat gaan automatiseren dan is het helemaal niet meer zo duur, vertelt ze. 

'Ik eet door mijn hond geen vlees'
Er is dus een reële kans dat we straks kweekvlees uit de muur van de snackbar trekken, maar Natascha eet nooit meer vlees en dat komt door haar hond. 'Varkens zijn intelligenter dan honden. Als ik al zie wat dat beestje allemaal onthoud en kan, dan is het voor mij een gelopen race. Dan kan ik gewoon geen vlees meer eten', aldus de klimaatrebel.