Start van hoofdcontent
nl

Weteringschans wordt een fietsstraat: 'Auto's zijn hier voortaan te gast'

16 augustus 2019, 08.00 uur · Aangepast 16 augustus 2019, 15.30 uur

Dagelijks fietsen er 30.000 fietsers over de Weteringschans. Met zoveel fietsers in de straat gebeuren er regelmatig ongelukken. Zo vertelt een bewoner: 'Veel fietsers gaan hier onderuit als ze van trambaan wisselen met al die auto's die ze moeten ontwijken.' Om fietsers meer ruimte te geven wordt de Weteringschans, ter hoogte van de Nicolaas Witsenstraat tot en met het Weteringcircuit, een fietsstraat. We nemen een kijkje bij de werkzaamheden.

Om ervoor te zorgen dat fietsers goed kunnen doorfietsen zijn auto's te gast in een fietsstraat. Het asfalt krijgt een rode kleur en er geldt een maximum snelheid van dertig kilometer per uur.

Project Binnenring
De herinrichting van de Weteringschans maakt deel uit van het project Binnenring. De Binnenring is een belangrijke verbindingsroute voor fietsers en het openbaar vervoer en loopt via de Marnixstraat, Weteringschans en de Sarphatistraat naar de Czaar Peterstraat. Dit gehele traject wordt opnieuw ingericht om het toenemende fiets- en OV-verkeer in de toekomst aan te kunnen.

Werkzaamheden onder de grond
Om er voor te zorgen dat de Weteringschans maar één keer op de schop gaat worden er ook ondergronds werkzaamheden uitgevoerd. Zo is de riolering aan vernieuwing toe en wordt de gas- en drinkwaterleiding vervangen. Daarnaast gaat GVB het tramspoor verplaatsen en vervangen.

Omleiding voor fietsers
Fietsers richting Frederiksplein kunnen de komende maanden niet over de Weteringschans en worden omgeleid via de Nicolaas Witsenkade. Voor automobilisten is er geen omleiding. Naar verwachting zijn de werkzaamheden begin 2020 klaar.