Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners Bajesdorp bereiden zich voor op verhuizing: 'Er gaat iets heel nieuws gebeuren'

17 augustus 2019, 21.17 uur · Aangepast 17 augustus 2019, 21.28 uur

De bewoners van Bajesdorp, het terrein naast de voormalige Bijlmerbajes, zullen binnenkort vaarwel moeten zeggen tegen hun huidige woning. De voormalige cipierswoningen, die in 2003 werden gekraakt, gaan binnenkort namelijk tegen de grond. Bewoner Femke vindt het jammer, maar legt uit dat er genoeg plannen zijn voor de toekomst.

Samen vormen de bewoners van Bajesdorp een hechte gemeenschap. Zo richtten ze een vereniging op die onder meer taallessen geeft aan immigranten en buurtfeesten organiseert. Die vereniging moet nu dus verhuizen. 'Als de sloophamer er hier doorheen gaat over een paar weken, dan gaat er iets heel nieuws gebeuren', vertelt Femke.

Lees ook: Broedplaats in voormalige directeurswoning Bijlmerbajes

'We gaan niet weg, maar we gaan op een klein stukje grond precies hiernaast iets nieuws beginnen. Dat heet eerst het tijdelijke Bajesdorp en over ongeveer tweeënhalf jaar moet daar een heel groot pand komen te staan, dat een zogenaamde broedplaats wordt.'

2,5 miljoen euro
Het pand zal komen te staan op de plek waar vroeger de directeur van de Bijlmerbajes woonde en zal uit vijf verdiepingen bestaan. Om dat te realiseren is er 2,5 miljoen euro nodig. Dit bedrag komt van de spaarrekeningen van de bewoners zelf, maar ook wordt een deel via crowdfunding opgehaald. De plek is bedoeld als verzamelplek voor kunstenaars, creatievelingen en bewoners van het dorp. Zo verhuizen twintig bewoners van het Bajesdorp naar de woning.

Lees ook: Sloop eerste toren Bijlmerbajes begonnen: 'Dit is het echte werk'

Omdat hun oude woningen binnenkort dus al gesloopt worden, moeten de bewoners totdat het pand af is ergens anders verblijven. Een aantal van hen, onder wie Femke, gaat in zeecontainers naast het terrein van het nieuwe pand wonen. 

'Geen winst'
Een belangrijk aspect van het nieuwe pand is dat niemand er de eigenaar van wordt. 'Het is anders dan dat je een huis koopt en over tien jaar weet dat je sowieso winst maakt. Wij zeggen: we willen geen winst maken, want we willen dat dit nooit meer verkocht wordt,' aldus Femke.