Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

Lachgas is de druppel voor deze Wallenbewoners: 'Natuurlijk ben ik bang'

19 augustus 2019, 20.25 uur · Aangepast 19 augustus 2019, 22.10 uur

'Zeker, ja.' Hij woont z'n hele leven op de Wallen, maar op de vraag of de overlast nu erger is dan ooit, twijfelt deze bewoner geen seconde. 'Een plotselinge hoge sis? Constant? Daar word je gewoon van wakker.' Na een uitgebreide reportage met een lachgasverkoper, nam AT5 dit keer plaats op de bank bij de Wallenbewoners.

AT5 spreekt vijf bewoners van één van de Burgwallen. Ze zijn tussen de 27 en 40 jaar oud en komen overal vandaan. De één woont er z'n hele leven, de ander nog geen jaar. Maar ze maken zich allemaal grote zorgen om hun buurt.

Ze willen hun verhaal alleen anoniem doen, uit angst voor lachgasverkopers en hun aanhang. 'Ze kennen ons, ze zien ons thuiskomen en weggaan', zegt één van de bewoners. 'Natuurlijk ben ik bang', zegt zijn buurvrouw uit Noord-Amerika.

Lees ook: Reportage: op pad met de man van hét lachgas-imperium van Amsterdam

De door de lachgas veroorzaakte overlast is de druppel voor de vijf. 'Op dit moment zijn we wel op een punt volgens mij, dat iédereen weet hoe erg het is,' zegt een bewoner die nu vijf jaar op de Wallen woont. 'En dat iedereen wacht op maatregelen. Maar er gebeurt níks. Ik vraag me af waar we nu nog langer op wachten.'

Bekijk hieronder de volledige reportage.