Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

VVD en FvD stellen vragen nadat ondernemer door krakers uit pand wordt gejaagd

19 augustus 2019, 21.56 uur · Aangepast 19 augustus 2019, 22.40 uur

Naar aanleiding van het item dat AT5 vandaag maakte over de kraak van een pand in Westpoort, hebben Forum voor Democratie en VVD vragen gesteld.

Toen ondernemer Salih Ozcan vorige week terugkwam van vakantie, trof hij een groep van minstens veertig uitgeprocedeerde asielzoekers in zijn bedrijfspand aan. De mannen behoren tot het We Are Here-collectief en toen Ozcan vandaag met hen wilde praten, stonden ze daar niet voor open. De groep wilde dat Ozcan het pand zou verlaten. AT5 was daarbij.

Lees ook: Ondernemer uit eigen pand gezet door We Are Here-krakers

Dat de ondernemer uit zijn eigen pand is gezet, kan op verontwaardiging rekenen van zowel de VVD als Forum voor Democratie. De VVD laat weten dit volstrekt af te keuren.

'Uitgezet en vervolgd'
De partij schrijft dat een 'kraak met een brutaliteit als deze een gevolg is van het ontbreken van een antikraakbeleid door dit college. Hierdoor is er een situatie ontstaan waarin krakers zich gesterkt voelen om ongestraft landelijke wetgeving te negeren', redeneert fractievoorzitter Marianne Poot.

Ook Forum voor Democratie benadrukt de illegaliteit van kraken. Fractievoorzitter Annabel Nanninga vraagt of het stadsbestuur het met haar eens is dat kraken illegaal is en dat er na aangifte zo snel mogelijk ontruimd moet worden. Nanninga gaat nog een stapje verder, ook vraagt ze of het college van mening is dat 'krakers die hardwerkende ondernemers hinderen in hun werk, per omgaande moeten worden uitgezet en vervolgd'.

Lees ook: GroenLinks over kraken: 'Richt je energie op het voorkomen van leegstand'

Vertrouwen in bestuur
Poot maakt zich vooral zorgen om het vertrouwen van bewoners en ondernemers in het bestuur van Amsterdam, omdat het college zich volgens haar vooral bekommert om de rechten van de krakers.

Ook wil de VVD weten hoeveel schade de krakers aan het pand hebben aangericht en vindt de partij dat het stadsbestuur die schade zou moeten verhalen op de krakers.

Politie bellen
Wat bij Forum vooral in het verkeerde keelgat schiet, is het feit dat de krakers de politie hebben gebeld. 'Hoe beoordeelt het college het feit dat krakers, ofwel inbrekers, zich in Amsterdam volkomen in hun recht voelen staan om de politie te bellen terwijl ZIJ een misdrijf begaan?', sluit Nanninga af.