Start van hoofdcontent

Stad

nl

Deliveroo moet bezorgers nog tonnen pensioenpremie betalen

27 augustus 2019, 12.09 uur · Foto: Flickr/eugenuity

Maaltijdkoerier Deliveroo moet voor al zijn medewerkers met een arbeidsovereenkomst pensioenpremie gaan betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald.

De zaak was aangespannen door het Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg. Deliveroo vond aansluiting bij het Pensioenfonds Vervoer niet nodig. Het bedrijf vindt dat het geen bezorgdienst is, maar een technologiebedrijf. Niet het bezorgen van maaltijden, maar het bieden van een online platform voor restaurants zou de kernactiviteit zijn.

De kantonrechter gaat hier niet in mee en oordeelt dat het pensioenfonds voldoende heeft aangetoond dat het bezorgen van maaltijden wel degelijk de kernactiviteit is. Alles wat het bedrijf doet is gericht op het uiteindelijke doel: het bezorgen van maaltijden. Ook is het verdienmodel van Deliveroo volledig gebaseerd op bezorging, aldus de rechter. De andere activiteiten kunnen niet als kerntaak worden gezien.

Lees ook: Bezorgers slepen Deliveroo voor rechter vanwege 'uitknijpbaantjes'

Recht op pensioen
Zowel bezorgers als kantoorpersoneel met een arbeidsovereenkomst heeft daardoor recht op pensioen. Tussen 2015 en november 2017 werkten alle Deliveroo-bezorgers op basis van een arbeidsovereenkomst. Door deze uitspraak dient het bedrijf met terugwerkende kracht nog zo'n 640.000 euro aan achterstallige premies aan hen betalen.

Sinds november 2017 werken alle bezorgers als zzp'ers. Begin dit jaar zette de Amsterdamse rechtbank een streep door die constructie. De werkrelatie dient daardoor ook na november 2017 te worden aangemerkt als een arbeidsovereenkomst. Het hoger beroep tegen die uitspraak loopt nog.

Op verzoek van het pensioenfonds is laatstgenoemde kwestie – en de mogelijke gevolgen ervan voor deze groep bezorgers – buiten de huidige procedure gehouden.