Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drugscriminaliteit heeft vrij spel in Amsterdam

28 augustus 2019, 11.07 uur · Aangepast 29 augustus 2019, 12.36 uur

Het lukt de gemeente niet om grip te krijgen op de Amsterdamse onderwereld. Door gebrek aan sturing, daadkracht en handhaving hebben kopstukken in de drugswereld vrij spel, staat in een rapport dat in opdracht van de gemeente is gemaakt.

Hoogleraar Pieter Tops deed samen met onderzoeksjournalist Jan Tromp een half jaar lang onderzoek naar ondermijning, de vermenging van de onder- en bovenwereld. Het resulterende rapport schetst een beeld waarin mensen uit alle lagen van de bevolking een graantje meepikken van de drugscriminaliteit.

Kennis verloren
Volgens de onderzoekers is kennis bij de politie over de drugsmarkt verloren gegaan. Gebruik van drugs is 'volkomen genormaliseerd'. Alleen al op het Amsterdam Dance Event wordt met zo'n 370.000 bezoekers vijf miljoen euro uitgegeven aan drugs. Op basis van rioolwateronderzoek is vastgesteld dat er jaarlijks voor 75 miljoen euro aan cocaïne wordt gebruikt.

Bij de start van het onderzoek, afgelopen januari, maakte AT5 onderstaande reportage

AT5

Handgranaten
Achter stromannen die de coffeeshops in de stad runnen schuilt een harde wereld van echte bazen, die elkaars shops in een felle concurrentiestrijd beschieten en waar handgranaten voor de deur worden gelegd om sluiting te forceren. Dit jaar onderzocht de politie achttien incidenten met granaten, nergens komt naar voren wie opdracht gaf voor de intimidaties.

Crimineel geld
Daarnaast wordt vijftig procent van de nieuwe bedrijven in de stad onderhands gefinancierd, ruim een derde is van de financiers is eerder in aanraking gekomen met justitie. Auto's van criminelen staan op naam van vage stichtingen in Amsterdam. Toch valt er weinig van criminele af te pakken, omdat zij ondergronds bankieren. In het systeem zou tien miljard euro in de stad omgaan.

Lees ook: Halsema in brief aan minister: 'Ondermijning door drugshandel nadert kritisch punt'

De gemeente Amsterdam geeft in het rapport toe ’dat er geen sprake is van greep op de drugsgerelateerde criminaliteit’ in de stad.