Start van hoofdcontent

Stad

nl

FNV tevreden over eerste KLM staking, meer acties op komst

2 september 2019, 15.37 uur

Vakbond FNV kijkt tevreden terug op de eerste staking van het grondpersoneel van KLM. Honderden medewerkers legden daarbij het werk neer, vanochtend tussen 08.00 en 10.00 uur. Dat zorgde voor behoorlijk wat vertragingen en annuleringen.

Volgens KLM moesten 56 vluchten binnen Europa worden geannuleerd. Bovendien liep de vertraging voor intercontinentale vluchten op tot zo'n twee uur, meldt NH Nieuws

Betere voorwaarden
De medewerkers legden het werk vanochtend enkele uren neer om te strijden voor betere arbeidsvoorwaarden. Het bagage-, platform-, cargo-, sleep- en technisch personeel van KLM sloot zich vervolgens aan bij een manifestatie op Schiphol. Volgens FNV blijft het deze week niet bij deze staking, maar volgen er mogelijk meer acties. 

Salarisverhoging
FNV en KLM liggen dan ook al langer met elkaar overhoop over het salaris, de roosters en de vaste contracten van de grondmedewerkers.

Lees ook: KLM cancelt morgen tien vluchten vanwege staking

KLM heeft al wel een salarisverhoging van drie procent toegezegd. Daarna zouden de medewerkers respectievelijk twee en een procent per jaar erbij krijgen. Maar FNV neemt geen genoegen met een percentage onder de vier.

Meer acties
FNV-bestuurder Jan van den Brink weigert te accepteren dat KLM terughoudend is met haar loonbod vanwege een tegenvallend toekomstperspectief. 'Als het nu goed gaat met KLM, dan horen de medewerkers ook hun deel daarvan te krijgen', aldus Van den Brink.

Als er niet binnen enkele uren een beter voorstel komt, wil FNV-campagneleider Joost van Doesburg nieuwe acties gaan voorbereiden. Van den Brink sluit niet uit dat deze acties uit langere werkonderbrekingen zullen bestaan.