Start van hoofdcontent

Stad

nl

Koffiedrinken uit een kopje van fijnstof

5 september 2019, 18.14 uur · Aangepast 6 september 2019, 13.25 uur

450 studenten van modeopleiding AMFI zijn op pad gegaan om roet te oogsten in de stad. Het kunstenaarscollectief SerVieS maakt hiervan borden, kopjes en schotels. Met deze actie willen ze laten zien hoe slecht het gesteld is met de Amsterdamse luchtkwaliteit.

Ondanks de regen gingen de studenten gewapend met een schrapertje, bakje en mondkapje de stad in om het fijnstof te verzamelen. Iris de Kievith van SerVies is tevreden over het verloop van de dag: 'Het gaat echt geweldig. Het maakt zo veel los overal.'

Glazuur
Van het fijnstof dat de studenten ophalen wordt een glazuur gemaakt, waar vervolgens het servies weer van wordt gemaakt. Met de fijnstof kleuren ze het servies in vijf tinten. 

Lees ook: Lucht in de stad nog altijd niet schoon genoeg; hoe werkt Actieplan Schone Lucht?

Roetontbijt
Het collectief is gestart met SerVies omdat ze hopen dat er meer aandacht komt voor de kwaliteit van lucht in de stad. 'We begrijpen dat de luchtkwaliteit in Amsterdam en Rotterdam zo slecht is, dat je er anderhalf jaar eerder aan dood gaat. Dat is heel erg, we moeten dat veranderen. Maar als je het hebt over luchtkwaliteit is dat zo'n abstract begrip, daarom dachten we: laten we dat abstracte begrip eens zichtbaar maken', zegt De Kievith. 

Om de gemeente te laten zien hoe vies de lucht in Amsterdam is, organiseren ze op 17 oktober een 'roetontbijt' in de Stopera. Dit ontbijt wordt geserveerd op het servies dat gemaakt is van de verzamelde fijnstof.