Start van hoofdcontent

Stad

nl

FNV noemt vondst chroom-6 in GVB-werkplaats 'zorgelijk'

7 september 2019, 09.24 uur

Vakbond FNV gaat vragen stellen aan het GVB over de situatie rond de vondst van het kankerverwekkende chroom-6 in de werkplaats in Diemen. Volgens de vakbond is elke vondst van chroom-6 'iets om je zorgen over te maken'.

Uit een analyse van stofmonsters bleek gisteren dat er bij werkzaamheden aan oude 11G- en 12G-trams het giftige chroom-6 is vrijgekomen. Al sinds maart 2018 wordt er in de werkplaatsen in Diemen en de Havenstraat gewerkt aan het opknappen van die trams. De giftige stof, dat in de verf op de trams zit, komt vrij bij werkzaamheden zoals schuren en lassen.

'Ik ga er vanuit dat het GVB direct accuraat heeft gehandeld', zegt Eric Vermeulen van FNV Stadsvervoer. 'Chroom-6 kan heel gevaarlijk zijn voor de gezondheid.' Vermeulen stipt aan dat dezelfde kwestie momenteel ook speelt bij vervoersbedrijf HTM in Den Haag. 'Ik heb direct ook maar vervoersbedrijf RET in Rotterdam gevraagd of het probleem ook bij hen mogelijk kan spelen.'

Het GVB heeft alle werkzaamheden waarbij chroom-6 kan vrijkomen stilgelegd. Hoewel personeel met beschermende kleding werkte, zoals ademhalingsmaskers, een overall en handschoenen, blijft de vraag of die maatregelen afdoende zijn geweest. Zo dient beschermende kleding bijvoorbeeld direct na de werkzaamheden worden uitgedaan, zodat de stof zich niet verder kan verspreiden.

De vervoerder zegt te werken aan een nieuwe werkwijze naar aanleiding van de laatste inzichten van het Rijksvastgoedbedrijf en ProRail.

Chroom-6
Chroom-6 werd in het verleden gebruikt als anti-roestmiddel in verf. Sinds eind jaren negentig wordt het vrijwel niet meer toegepast. De giftige stof tast het dna aan waardoor tumoren ontstaan. Chroom-6 kan in het lichaam komen door inademen, door inslikken en door aanraking met de huid.