Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Ondanks hotelstop duizenden nieuwe hotelkamers in en rondom de stad

8 september 2019, 11.07 uur · Aangepast 8 september 2019, 11.21 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Ondanks de hotelstop in de stad komen er weer hotelkamers bij. Dat schrijft Trouw. Maar die worden niet alleen in de stad gebouwd, ook de omliggende gemeenten bouwen flink door aan totaal 14.000 nieuwe kamers.

Voor een citytrip in Amsterdam kan je ook prima in Oostzaan of Zaandam verblijven. Dat dachten hoteleigenaren in veertien gemeenten tussen Haarlem en Almere. Er worden tientallen nieuwe hotels gebouwd die bij elkaar voor zo'n 14.000 kamers zorgen. Dat blijkt uit cijfers van hoteladviesbureau Horwarth HTL, zo schrijft de krant

Lees ook: Amsterdam krijgt er ondanks 'hotelstop' nog zeker 106 nieuwe hotels bij

In de stad geldt sinds 2017 een hotelstop, wat inhoudt dat er geen nieuwe hotels meer bij mogen komen. Met het toenemende toerisme zien hoteleigenaren in omliggende steden hun kansen schoon. Het is veel goedkoper om buiten de stad te overnachten én je bent met een trein zo in het centrum. Daarbij komt nog eens dat toeristen vaak niet eens doorhebben dat ze zich niet in Amsterdam bevinden volgens toerismedeskundige Stephen Hodes.  

Lees ook: Toeristen liggen niet wakker van stijgende hotelprijzen

'Dagjesmensen'
Maar of de stad hier nu blij mee moet zijn weet Egbert van der Zee, docent toerismegedrag aan de Universiteit Utrecht, nog zo net niet. Hij heeft het idee dat het spreiden van toerisme niet mogelijk is. 'Toeristen die in randgemeenten verblijven en overdag naar Amsterdam gaan, zijn meer dagjesmensen. Die wil je liever niet, want ze gaan allemaal naar dezelfde locaties', vertelt hij tegen de krant. 

Lees ook: Zef Hemel's visie op overtoerisme: klimatologische 'dome' en topmusea in Zuid