Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kooktips van Dries Roelvink en André van Duin: Stadspas viert jubileum met kookboek 'voor de krappe beurs'

11 september 2019, 08.51 uur · Aangepast 11 september 2019, 09.54 uur

De Stadspas bestaat 30 jaar. En dat wordt gevierd. Al drie decennia lang krijgen Amsterdammers met een krappe beurs met deze pas voordeel bij het bezoek aan bijvoorbeeld theaters, musea en zwembaden.

Het jubileum wordt onder andere gevierd met het uitbrengen van het kookboek Amsterdam aan tafel. In dit kookboek staan 152 recepten waarmee je voor niet al te veel geld een gezonde maaltijd op tafel kunt zetten. AT5's Amsterdam Informeert bladert vast door het boek, dat gratis is af te halen voor Stadspashouders.

Recepten van André van Duin tot Dries Roelvink

Amsterdam aan tafel neemt een kijkje in de keuken van verschillende Amsterdammers. Het initiatief voor het kookboek komt van de Voedselbank. Hier komen namelijk vaak vragen binnen over de bereidingsmogelijkheden van bepaalde groenten.

De Stadspas besloot een oproep te plaatsen voor lekkere, gezonde en goedkope gerechten waar Amsterdammers op konden reageren. En dat werd massaal gedaan. Duizenden Amsterdamse burgers stuurden eenvoudige en goedkope recepten in.

Zo had Stadspashouder Manal uit Zuidoost genoeg recepten om het hele kookboek te vullen. Haar lekkerste recept, een hartige snack, staat op pagina 87 van het kookboek. Ook bekende Nederlanders hebben recepten ingestuurd. Zo stuurde André van Duin zijn favoriete stamppot in en laat ook Dries Roelvink zien dat lekker eten niet duur hoeft te zijn.

'Gezinnen met kinderen met een krappe beurs moeten ook gezond kunnen eten en dat kan op deze manier. Daarom is dit een ontzettend goed initiatief', licht de volkszanger zijn inzending toe. In het kookboek deelt Dries het favoriete recept van zijn zoons: 'Ik maak vaak een heerlijke vegetarische pasta, mijn zoons zijn er verslaafd aan. Die komen één keer in de twee, drie weken en dan weet ik het al; "pa, maak je nog eens die pasta met die gorgonzola?"'

Stadspas een uitkomst 
Met de Stadspas kunnen Amsterdammers verschillende activiteiten ondernemen zonder er de hoofdprijs voor te betalen. Voor stadspashouder Bianca Leandro is de stadspas een uitkomst. 'Met mijn zoontje ga ik vaak naar de bioscoop en bezoeken we musea, zoals Nemo. Dit zijn activiteiten die normaal heel veel centen kosten en voor mensen met een laag inkomen niet te betalen zijn. Het is natuurlijk niet leuk om je kind maar één keer in de twee maanden mee te kunnen nemen naar een leuk uitstapje, omdat je het je niet vaker dan dat kan veroorloven. Door de Stadspas kan ik dit soort dingen regelmatig met mijn zoontje doen en daar ben ik heel blij mee.'

Groene stip en blauwe ruit
Er zijn twee varianten van de Stadspas: eentje met een groene stip en eentje met een blauwe ruit. De Stadspas met groene stip is een minimapas. Deze pas is voor Amsterdammers met een laag inkomen en weinig vermogen. De Stadspas met blauwe ruit is een pas die iedere Amsterdammer automatisch van de gemeente ontvangt zodra hij/zij AOW-gerechtigd is. 

Meer over de Stadspas
Kijk voor meer informatie over de Stadspas en het kookboek op: amsterdam.nl/stadspas