Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Lawaaiige' warmtepompen mogen blijven

14 september 2019, 20.48 uur · Aangepast 15 september 2019, 10.57 uur

Een huiseigenaar hoeft twee zonder vergunning geplaatste warmtepompen voorlopig niet te verwijderen. Dat heeft de voorzieningenrechter deze week bepaald.

Eind januari bezocht een zogenoemde bouwinspecteur van de gemeente de straat na een klacht over geluidshinder. De eigenaar van de woning werd na dat bezoek door de gemeente gesommeerd de twee warmtepompen, die aan de achterkant van het huis ter hoogte van de eerste verdieping en zolderverdieping hingen, weg te halen. 

Klimaatneutraal
De eigenaar had geen omgevingsvergunning aangevraagd. Hij stapte uiteindelijk naar de rechter en zei dat het zijn doel was om de woning klimaatneutraal te maken. Hij klaagde dat de gemeente daarin geen enkele interesse had getoond, terwijl in het coalitieakkoord wel veel aandacht is voor het bevorderen van duurzaamheid.

Tijdens de zitting ging het over de vraag of er überhaupt een vergunning moet worden aangevraagd voor een warmtepomp of niet. Ook op verschillende internetfora wordt daarover een juridische discussie gevoerd. De rechter concludeerde dat er op dit moment 'geen vast omlijnd alomvattend kader' is. 

Legalisatie onderzoeken
De voorzieningenrechter heeft het zogenoemde verwijderingsbesluit van de gemeente daarom geschorst. De woningeigenaar moet een aanvraag bij de gemeente doen en de gemeente moet de mogelijkheden van legalisatie onderzoeken. Ook moet worden onderzocht of de twee warmtepompen niet binnen kunnen worden opgehangen.