Start van hoofdcontent

Stad

nl

GGZ komt met alternatief psycholances: 'Wachttijden te lang door grote afstanden'

15 september 2019, 15.15 uur · Aangepast 15 september 2019, 16.51 uur

De twee psycholances die de afgelopen jaren door de stad reden om mensen met acute psychiatrische problemen te helpen, zijn van de weg gehaald omdat er te veel verwarde mensen zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van De Monitor. Nadat de eerste pilotwagen in 2014 een succes bleek, werd de proef in 2017 uitgebreid met een tweede psycholance. Naast het vaste ambulancepersoneel is in psycholances een psychiatrisch verpleegkundige aanwezig, om verwarde personen zo goed mogelijk te kunnen helpen. 

Lees ook: 'Psycholance' gaat verwarde mensen op straat helpen

Hoewel de inzet van psycholances in kleinere plaatsen goed lijkt te werken, bleek Amsterdam te groot voor de twee voertuigen. 'We kregen veel meldingen op plekken die ver uit elkaar liggen. Met twee voertuigen zorgde dat ervoor dat de wachttijden op de psycholance behoorlijk opliepen. Dat kan niet bij een acute melding, we konden niet 24 uur per dag patiënten van goede zorg voorzien', aldus directeur Frans Sier tegen De Monitor. 

Schaars
Het inzetten van meer psycholances is niet zo simpel, benadrukt Sier. Psychiatrisch verpleegkundigen zijn namelijk schaars, waardoor GGZ-instellingen ze niet zomaar kunnen uitbesteden. Ook kregen de psycholances in Amsterdam te maken met een 'grote en diverse groep', waarvan een groot deel niet in de psychiatrie thuis bleek te horen. Zo rukte de psycholance geregeld uit voor toeristen die verward waren geraakt door drugsgebruik. 

Lees ook: Psycholance is een succes: nu 24/7 inzet

Eind 2018 werd daarom besloten om het anders te doen, en al het 'gewone' ambulancepersoneel een korte psychiatriecursus te laten volgen. 'De bemanning van al onze voertuigen is inmiddels 24/7 bevoegd en bekwaam om verwarde personen psychiatrische patiënten ambulante zorg te geven', aldus Sier.