Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoe het voormalig Paleis van Justitie een luxe hotel wordt

18 september 2019, 06.59 uur · Aangepast 18 september 2019, 07.25 uur

Ondanks de aangegeven hotelstop heeft de gemeente ermee ingestemd om het voormalig Paleis van Justitie aan de Prinsengracht te verbouwen tot super-de-luxe hotel. Volgens Ray Kentie, architect van het hotel, moet over ongeveer drie jaar het prestigieuze Rosewood hotel zijn deuren openen voor het publiek.

‘Dit is natuurlijk een fantastisch project om aan te mogen werken’, vertelt Kentie glunderend. ‘Mijn doel is om de classicistische stijl van het voormalige gerechtshof terug te laten komen in het toekomstige hotel. Vorige week werd ik door een taxichauffeur afgezet voor het oude gerechtshof. Ik vroeg aan hem: kent u dit gebouw van binnen? De chauffeur knikte enigszins beschaamd en zei dat hij er in het verleden wel eens was geweest via de achterdeur.’

Kentie is niet van plan om oud-veroordeelden trauma’s te bezorgen, maar pleit er wel voor dat de rijke geschiedenis niet verloren zal gaan tijdens de bouw van het gigantische hotel.

Geschiedenis
Het gebouw heeft ruim 175 jaar in dienst gestaan van het Gerechtshof en het oudste deel dateert van 1664. In 2013 verliet Justitie het pand en verhuisde naar het moderne IJdok, in de buurt van het Centraal Station.

Gigantisch hotel
Chinese investeerders kochten het pand voor ruim 60 miljoen euro. Het hotel zal zich specifiek gaan richten op reizigers uit de BRIC-Landen (Brazilië, Rusland, India en China). Met name wil het Rosewood hotel zich gaan richten op India, aldus architect Kentie. ‘Natuurlijk, we zijn toegankelijk voor iedereen, maar in Amsterdam is te zien dat landen zoals Amerika, Rusland en China al flink worden bediend. Wij willen nu ook proberen om India dichter naar onze metropool te krijgen.’

Lees ook: Voormalig Paleis van Justitie aan Prinsengracht wordt 'ultraluxe' hotel

In totaal komen er 136 kamers in het hotel. Samen beslaan de vertrekken een oppervlakte van maar liefst 18.000 vierkante meter.