Start van hoofdcontent

Politiek

nl

De laatste 'Haagse Prinsjesdag' voor Rutger Groot Wassink was in HAVO 2

17 september 2019, 18.55 uur

Op Prinsjesdag was het Amsterdamse stadsbestuur traditiegetrouw in Den Haag. Voorafgaand aan de troonrede werd er nog wél stevig vergaderd, want de stad kampt met een aantal grote problemen, zoals de toekomst van het AEB, het vertrek van wethouder Udo Kock en de kwestie rond de zoon en man van burgemeester Halsema.

Namens Amsterdam stond de burgemeester op het bordes. Afgezien van een reikhalzend uitkijkende wethouder Meliani, liet de rest van het college zich langs de route van de gouden koets niet zien maar schaarde zich achter de televisie in het Mauritshuis.

Republikein
'Ook voor een republikein kunnen tradities een zekere schoonheid hebben', zei wethouder Rutger Groot Wassink van Sociale zaken (en tijdelijk Financien, omdat Udo Kock is opgestapt). Maar wuiven naar de koning zag hij zichzelf niet doen. 'Ik was hier wel eens geweest, toen ik in HAVO 2 zat, maar ik kan me er niets meer van herinneren.'

Niet gerust
Onderwijswethouder Marjolein Moorman hoopte op een grote zak met geld voor de leraren, maar was er niet gerust op. En dan was burgemeester Halsema nog daar, die niets wilde zeggen over de kwestie rond het onklaar gemaakte pistool waarmee haar zoon werd opgepakt en wat van haar man bleek te zijn. 

Baard
Over de baard van de koning was Groot Wassink zeer te spreken: 'Mooie kleur!' Maar Moorman vond die van haar eigen man een stuk mooier.