Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Bloemenzee bij kantoor vermoorde Derk Wiersum groeit: 'Stop met deze waanzin'

19 september 2019, 15.11 uur · Aangepast 19 september 2019, 20.33 uur

Verdriet, afschuw en woede. De emoties onder vakgenoten van de gisterochtend doodgeschoten Derk Wiersum volgen elkaar vandaag in rap tempo op. Voor zijn kantoor aan de Jacob Obrechtstraat in Oud-Zuid liggen inmiddels tientallen bloemstukken en kaartjes.

'We zijn zelf ook ouder. Je bent vader, moeder van jonge kinderen. En dan ben je die van het ene op het andere moment kwijtgeraakt. Dat is gewoon echt verschrikkelijk', zegt een collega die een boeket komt brengen op de fiets.

'Ik vind het heel erg. Ik vind het een aanslag tegen de democratie, tegen de Nederlandse rechtsstaat. En tegen waar wij voor staan en hoe ik opgevoed ben', reageert een buurtbewoonster, die lesgeeft op een vmbo-school in de stad. 

'Dit is heel heftig'
Naast advocaten leggen ook rechters en buurtbewoners bloemen neer voor het kantoor. Sommigen zichtbaar geëmotioneerd. 'Ik ben wel onder de indruk als ik zie wat er nu ligt. Dat helpt, een beetje', vertelt Evert-Jan Henrichs, de deken van de Amsterdamse orde van advocaten. 'Er is een soort van grauwsluier, ook bij ons op kantoor. Het daalt maar langzaam in hoe erg dit eigenlijk is en hoe verdrietig. We hebben ook nog te maken met het verlies van een geliefde advocaat en collega. Dat is heel heftig', zegt plaatsvervangend deken Simeon Burmeister. 

'Dit moet stoppen'
Je moet respect tonen. Naar je ouders, naar een docent, leraren, politieagenten, naar alle gezagsdragers. En als je ziet dat dat niet gebeurt en je treedt niet op, dan heb je het een klein beetje aan jezelf te danken als samenleving. Dat is ook het signaal nu: Stop. Stop met deze waanzin', aldus advocaat Allon Kijl.