Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dijksma wil scanauto gebruiken in strijd tegen afvalbergen

23 september 2019, 11.12 uur · Aangepast 23 september 2019, 11.41 uur

Wethouder Sharon Dijksma wil de scanauto's van Parkeerbeheer ook inzetten voor het herkennen van zwerfvuil in de stad. De gemeente onderzoekt of de scanauto's bergen afval kunnen herkennen.

Dat zegt de wethouder in een interview met Nieuwsuur.

Eerder maakte de gemeente bekend de scanauto's, naast het inzetten van parkeerovertredingen en het herkennen van gestolen auto's, ook in te willen zetten tegen andere overtredingen. Dit om de stad 'schoner en leefbaarder' te maken.

Lees ook: Centrum geteisterd door bergen afval: 'Het is een ramp'

De afgelopen jaren werd er door toenemende drukte en overlast vanuit de gemeente meer personeel ingezet, maar nu onderzoekt de stad of slimme apparaten, zoals de scanners, die taken deels over kunnen nemen.

Lees ook: 'Scanauto kan ook andere overtredingen herkennen'

Google Street View
De gemeente wil niet alleen scanauto's inzetten voor de leefbaarheid van de stad. Ook de Google-auto's, die online kaarten en Street View bijwerken, hebben onlangs een extra taak gekregen. De auto's van Google gaan in samenwerking met de Universiteit Utrecht per straat de luchtkwaliteit meten in de stad.

De Google-auto's worden een jaar lang gebruikt om de luchtvervuiling in kaart te brengen. De metingen worden uiteindelijk gepubliceerd in een luchtverontreinigingskaart van Amsterdam. Met die kaart kan verder onderzoek worden gedaan.