Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zakkenrollersteam pakt de 750ste verdachte van het jaar op

24 september 2019, 06.37 uur · Aangepast 24 september 2019, 10.31 uur · Foto: AT5

Het zogenoemde 'doelgroepenteam' van de politie heeft in de afgelopen negen maanden al 750 aanhoudingen verricht. De 750ste verdachte werd afgelopen week in de boeien geslagen.

Het speciale team, dat ook wel het zakkenrollersteam wordt genoemd, richt zich op drugs- en zakkenrollersproblematiek in het centrum van de stad.

Lees ook: Snel en onopvallend, maar deze zakkenroller werd toch gepakt door de politie

De teamleden lopen undercover door de straten en proberen zo onopvallend mogelijk te opereren. Ze zijn gespecialiseerd in opvallend of afwijkend gedrag en betrappen daarom veel boeven op heterdaad. 

Strafbare feiten
De strafbare feiten van de 750 aanhoudingen die tot nu toe zijn verricht dit jaar lopen uiteen van verdenking tot dealen, zakkenrollerij en straatroven. Maar ook misdrijven als poging tot doodslag, auto-inbraken en verschillende vormen van oplichting komen voorbij. 

Lees ook: Zakkenrollers sluipen woning van 80-jarige vrouw binnen

Daarnaast spoort het team vaak gezochte verdachten op door middel van herkenningen. 

'Doodzonde'
Opvallend is dat het team dreigt te worden opgeheven vanwege capaciteitsgebrek, zo meldt De Telegraaf op basis van bronnen. 'Het zou doodzonde zijn om dit team op te heffen. Onze heterdaadkracht is erg groot', vindt de leider van het team. 'Daarnaast zijn we de oren en ogen op straat en verzamelen we enorm veel informatie over criminaliteit.'