Start van hoofdcontent

Stad

nl

Haarlemmerstraat rouwt om Nel de Jager: 'Ze zou een standbeeld moeten krijgen'

23 september 2019, 16.28 uur · Aangepast 24 september 2019, 10.50 uur

Nel de Jager zette zich vanaf 1987 in als vrijwilliger voor de Haarlemmerstraat. De straat was aan het verloederen en daar moest iets aan gedaan worden, vond ze. Zo werd ze de straatmanager. Dag en nacht was de Jager bezig om de buurt een klein beetje beter te maken, en dat lukte. De Haarlemmerstraat/dijk werd in 2011 verkozen tot de leukste winkelstraat van Nederland. Afgelopen woensdag overleed Nel.

Grote dikke koeienletters
Ondernemers en bewoners van de Haarlemmerdijk zijn erg verdrietig dat Nel op slechts 66-jarige leeftijd is overleden, ze was al enige tijd ziek. Leny Boerhoop was bevriend met Nel: 'Ze was een toppertje en dat mag je in grote dikke koeienletters opschrijven'. Voor haar is een toekomst zonder Nel lastig. 'Ik hoop dat er een goede vervanger komt die haar werk gaat voortzetten'. 

Lees ook: Voormalig winkelstraatmanager Nel de Jager (66) overleden

Hart en ziel voor de buurt
In de jaren '80 en '90 was de buurt aan het verloederen en was iemand als Nel erg belangrijk. Zij hield zich onder andere bezig met het winkelaanbod in de Haarlemmerbuurt. Daar zag zij liever particuliere winkels in plaats van de grote ketens. Een aantal van die winkels is er nu nog altijd.

Toen ondernemer Harry Nooij hier 30 jaar geleden begon was de buurt in slechte staat. 'Toen ik hier begon eind jaren '80 waren er allemaal kraakpanden en junks'. Pas toen Nel kwam leefde de buurt op. Zij had haar hart en ziel verloren aan deze buurt. Ze heeft zich zo verschrikkelijk veel ingezet. Deze vrouw verdient echt een standbeeld', aldus Harry. 

Door de ondernemers wordt zij vooral herinnerd als een echte doorbijter. Jonah Freud is ondernemer en kende haar al lange tijd. 'Ze was een echte straatvechter. Als zij ergens haar tanden in zette dan ging het ook gebeuren. Daarmee heeft ze veel voor elkaar gekregen. Echter zorgde dat er ook voor dat ze niet door iedereen geliefd was', aldus Jonah.

Nel de Jager bij AT5
In 2010 was Nel de Jager gast in het AT5-programma XLF, van presentator Felix Rottenberg. Die uitzending kunt u hieronder terugkijken.

AT5