Start van hoofdcontent

Ajax

NL
V

Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong verkozen in FIFA team van het jaar

23 september 2019, 23.25 uur

Het is nog nooit voorgekomen: een voetballer die na een succesvol jaar bij Ajax in het FIFA team van het jaar werd verkozen. Vanavond waren het er zelfs twee. Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt mochten hun opwachting maken.

Ook Liverpool-verdediger Virgil van Dijk werd verkozen in het prestigieuze elftal.

Vanavond was het FIFA gala waar tal van prijzen werden uitgereikt. Naast de bekendmaking van het team van het jaar, werd ook de voetballer van het jaar bekendgemaakt. Hoewel Virgil van Dijk na het winnen van de UEFA-voetballer van het jaar favoriet voor deze FIFA-prijs was, ging hij naar Lionel Messi. 

Lees ook: Vijf Ajacieden in Champions League-team van het jaar

Eerdere Nederlanders
Dat het Nederlandse voetbal weer op de kaart is gezet, mag duidelijk zijn. Nog nooit werden drie Nederlanders genomineerd in het elftal van het jaar, schrijft Voetbal International

Eerdere Nederlanders die in het FIFA team van het jaar werden opgenomen waren: Virgil van Dijk (2018), Arjen Robben (2014 en 2011), Wesley Sneijder (2010), Clarence Seedorf (2007, 2002), Frank Rijkaard (als coach 2006) en Ruud van Nistelrooy (2003). Het team wordt sinds 2001 samengesteld.

Longlist
Overigens stonden De Ligt en De Jong ook op de longlist voor FIFA voetballer van het jaar. De Jong eindigde als zevende, De Ligt als negende. Voor de verkiezingen konden bondscoaches en aanvoerders van nationale ploegen stemmen uitbrengen.