Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

'Tientallen mensen beveiligd na moord op advocaat Derk Wiersum'

24 september 2019, 08.18 uur · Aangepast 24 september 2019, 08.30 uur

Na de moord op advocaat Derk Wiersum zijn er voor tientallen mensen extra veiligheidsmaatregelen genomen. Dat meldt de NOS op basis van bronnen.

Zo kunnen rechters en officieren die betrokken zijn bij het proces tegen Ridouan Taghi, rekenen op extra bescherming. Fred Westerbeke, hoofdofficier van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie, gaf dat eerder al aan. 

Lees ook: Rechters en officieren krijgen extra bescherming in zaak Taghi

De NOS meldt nu dat er in totaal voor zo'n 20 tot 30 mensen extra veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. De beveiliging is zowel zichtbaar als onzichtbaar. Zo is er bij sommige betrokkenen een camera geplaatst, bij anderen surveilleert de politie vaker in de straat. 

24 uur per dag beveiliging
Enkelen krijgen zelfs 24 uur per dag persoonsbeveiliging van de DKBD. Deze dienst biedt ook bescherming aan leden van het Koninklijk Huis en PVV-leider Wilders. 

Lees ook: Dit is wat we tot nu toe weten over de liquidatie van advocaat Derk Wiersum

Bronnen melden dat het nog onduidelijk is hoe lang de veiligheidsmaatregelen van kracht blijven. Dit hangt onder meer af van de ernst van de dreiging en het strafrechtelijk onderzoek naar de moord op Wiersum.

Proces hervat
Vandaag wordt het proces tegen de groep rondom topcrimineel Ridouan Taghi hervat. Opvallend is dat daarbij geen pers en publiek aanwezig mag zijn.

'Paniekvoetbal', aldus rechtbankjournalist Saskia Belleman. Daarnaast reageerden onder meer het Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) verontwaardigd.

Lees ook: Ook begrip voor besloten rechtszitting: 'Met rust lastige kwesties onder ogen zien'

Maar het besluit kon ook rekenen op begrip. Oud-hoogleraar strafrecht Theo de Roos vond de keuze 'verstandig'. 'Ik denk dat ze nu voor één moment zeggen: met rust lastige kwesties onder ogen zien en dan weer verder.'