Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Kamervragen over problemen rond Forensisch Centrum in Noord

25 september 2019, 07.05 uur

De overlast die bewoners van de Bosrankstraat in Noord ervaren van een Forensisch Centrum in hun straat, heeft nu ook de aandacht van Den Haag gekregen.

Kamerlid Michiel van Nispen (SP) heeft gisteren vragen gesteld aan de minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker. Hij wil onder andere weten hoe de minister buurtbewoners gaat beschermen tegen overlastgevende jongeren.

AT5 maakte een reportage over het overgangshuis voor probleemjongeren die in aanraking zijn geweest met politie of justitie. Binnen een jaar tijd zijn er 27 incidenten geweest in de straat, variërend van vandalisme, agressie, dreiging, diefstal tot aan huisvredebreuk. Buurtbewoners zijn de wanhoop nabij: 'Je kunt wachten totdat er gewonden vallen, maar ik denk dat er nu iets moet gebeuren'.

'Burgemeester kan centrum niet sluiten'
Stadsdeel Noord gaf aan met het Forensisch Centrum in de maag te zitten. Maar wettelijke gronden om het overgangshuis te sluiten zijn er niet, vertelde voorzitter van het dagelijks bestuur van stadsdeel Noord, Erna Berends (SP). 'Die incidenten hebben allemaal het karakter dat ze niet zo heftig zijn om via de burgemeester over te gaan tot het sluiten van een woning of iets dergelijks.'

Lees ook: VVD en PvdA: 'Overlast Forensisch Centrum moet stoppen'

Hoewel de rechtsmiddelen tegen de overlastgevende jongeren dus beperkt zijn, heeft Berends' partijgenoot in de Tweede Kamer de zaak daar nu ook op de agenda gezet. Van Nispen heeft de minister gevraagd hoe het kan dat het stadsdeel en de gemeente niet 'goed op de hoogte waren van de vestiging van dit centrum met deze doelgroep?'. Ook vraagt hij hoe het kan dat het noodnummer dat buurtbewoners kunnen bellen in geval van problemen niet of nauwelijks bereikbaar is?

'Wie grijpt in bij overlast?'
Van Nispen stelt dat betrokken instanties van de gemeente, tot aan de inspectie en het ministerie, naar elkaar wijzen in het geval van problemen rond het Forensisch Centrum. 'Wie kan er ingrijpen als het niet goed gaat of de overlast de spuigaten uitloopt?', vraagt hij zich af. 

Het Kamerlid benadrukt dat de kwetsbare jongeren in het centrum de behandeling en begeleiding moeten krijgen die zijn nodig hebben. Maar hij wil wel weten hoe dat kan zonder dat de buurt daar onevenredig veel overlast van ervaart.

Een reactie van minister Dekker wordt in de komende weken verwacht.