Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jos van der Kooy neemt afscheid van de Westerkerk: 'Het is echt mijn tweede huis'

25 september 2019, 18.04 uur

Jos van der Kooy neemt afscheid van de Westerkerk in Amsterdam. 38 jaar lang was hij te vinden achter het orgel in de kerk. Door een verjongingsbeleid dat de kerk voert, is het voor Jos vanaf januari niet meer mogelijk om organist te zijn van de Westerkerk.

Jos speelde niet alleen tijdens diensten op zijn orgel, ook in zijn vrije tijd was hij geregeld in de kerk te vinden. Soms kwam hij er wel drie keer per week.

Jos van der Kooy: 'Nu ik op het moment sta om weg te gaan, besef ik echt dat dit een soort tweede huis is'. Hij gaat vooral de bezoekers en de vrijwilligers van de kerk missen. 'Ik zal hier nog geregeld komen en blijf ook onderdeel van de Westerkerkgemeente. Alleen zal ik het orgel niet meer bespelen en zal ik de mensen minder vaak zien'.

'Een vriendelijke rivaliteit'
Momenteel wordt de Westerkerk gerestaureerd, en ook het orgel van Jos krijgt een opknapbeurt. Om toch te kunnen spelen, heeft Jos zijn eigen orgel van thuis meegenomen. Tot het einde van november blijft hij daarop spelen in de Westerkerk. Vanaf januari gaat Jos een geheel ander orgel bespelen, namelijk die van de Arminiuskerk in Rotterdam. 

Lees ook: Organist Westerkerk stapt over naar Rotterdamse kerk

En ook daar voelt hij zich toch al een beetje thuis. Jos is namelijk geboren in de havenstad en heeft daar de eerste paar jaar van zijn leven gewoond. Al wordt het afscheid nemen van Amsterdam lastig. 'De mensen hier vinden het heel jammer dat ik weg ga. Die hadden mij hier graag nog langer gezien. Voor mij was het makkelijker geweest als ik zei: jongens ik ga eens rustig aan doen. Maar nu ga ik weg om ergens anders verder te gaan en zijn zij toch een beetje jaloers op de mensen van de Arminiuskerk. Een beetje de Ajax-Feyenoord gedachte, maar wel met een vriendelijke rivaliteit', aldus Jos van der Kooy.