Start van hoofdcontent

Stad

nl

Herdenking Bijlmerramp dit jaar ook in teken van geweld in Zuidoost

27 september 2019, 09.15 uur · Aangepast 27 september 2019, 16.20 uur · Foto: AT5

Bij de jaarlijkse herdenking van de Bijlmerramp rond 'De boom die alles zag' wordt dit jaar ook stilgestaan bij de tragische gebeurtenissen van de laatste tijd in Zuidoost.

Dat zegt Helen Burleson van de Stichting Beheer het Groeiend Monument. Elk jaar op 4 oktober, de dag dat in 1992 de Bijlmerramp gebeurde, organiseert de stichting een herdenking.

'Recente gebeurtenissen niet negeren'
Anders dan bij eerdere herdenkingen wordt er dit jaar ook stilgestaan bij de recente geweldsdelicten in de stad. 'Ik kwam terug van vakantie en er was een jongeman doodgeschoten bij Kraaiennest. Onlangs is er ook een jongen verloren gegaan bij Florijn. Die mensen mogen we ook herdenken', zegt Burleson.

'Dat doen we elk jaar', vervolgt Burleson. 'Naast dat we altijd de Bijlmerramp herdenken, herdenken we ook alle andere slachtoffers. Dat deden we ook met de vuurwerkramp in Enschede, de cafébrand in Volendam en met MH17. Waarom zouden wij de slachtoffers van de recente geweldsdelicten niet herdenken? Als er iets recent is gebeurd, gaan we dat niet negeren.'

Lees ook: Twee verdachte vast voor dodelijke schietpartij flat Florijn

De stichting was eigenlijk van plan om na 25 jaar van herdenken in 2017 te stoppen met de jaarlijkse bijeenkomsten op 4 oktober, maar vorig jaar ging het alsnog door met de nieuwe burgemeester Halsema. 'Het stadsdeel wil de herdenkingen graag door laten gaan en daarom hebben wij besloten om de herdenking toch weer door te laten gaan.'

Bijlmerranp
Het is dit jaar 27 jaar geleden dat de grootste vliegramp op Nederlandse bodem gebeurde. Op 4 oktober 1992, om 18:35 uur, slechts 13 minuten na het opstijgen, boorde een vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al zich in de flats Groeneveen en Klein Kruitberg in de Bijlmer. Het vliegtuig werd onbestuurbaar nadat de twee motoren op de rechtervleugel afbraken.

Lees ook: Bijlmerramp-reportages bij AT5: 'Ik ruik de kerosine, ik ruik die brand'

De herdenking start dit jaar om 17:45 uur bij 'De boom die alles zag' op het Nellesteinpad.