Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Nepbrief' van gemeente verspreid door actiegroep

27 september 2019, 19.37 uur · Aangepast 27 september 2019, 22.58 uur · Foto: Twitter / Gemeente Amsterdam

Op meerdere plekken in de stad is een brief verspreid met een oproep om mee te doen aan een demonstratie tegen klimaatverandering. De brief is gedrukt op papier van de gemeente Amsterdam, maar de gemeente heeft niets met de brief te maken.

De brief lijkt op het eerste oog dan ook afkomstig te zijn van de gemeente. Op de achterkant schrijft actiegroep Extinction Rebellion echter dat de brief niet is geschreven door de gemeente, maar van hen afkomstig is.

Lees ook: Klimaatactivisten ontregelen ochtendsits met 'zwermblokkades'

Via de brief roept de actiegroep Amsterdammers op om gebruik te maken van het demonstratierecht om klimaatverandering te stoppen. 'Wij, leden van Extinction Rebellion Nederland, hebben ongevraagd besloten de gemeente te helpen om deze dringende boodschap over te dragen', zo staat in de brief.

De actiegroep noemt zichzelf een 'open sociale beweging' die zich onder andere wil inzetten om 'overheden de waarheid te laten vertellen omtrent de klimaatcrisis'. 

Lees ook: Klimaatactivisten vallen 'dood' neer bij station Zuid

Raadsvragen
Raadslid Kevin Kreuger (Forum voor Democratie) schrijft op Twitter dat hij het schandalig vindt dat de actiegroep de brief met het logo van de gemeente Amsterdam heeft verspreid. Hij kondigt aan schriftelijke vragen te stellen over de communicatiestrategie van de milieuactivisten.

Ook de gemeente heeft via Twitter gereageerd op de brief. 'Een aantal Amsterdammers heeft een brief over ‘het bestrijden van de klimaatcrisis’ ontvangen op briefpapier van de gemeente Amsterdam. Deze brief is niet afkomstig van ons, maar van een actiegroep.'

Wethouder Marieke van Doornick laat in een schriftelijke reactie weten dat het gebruik van het logo en briefpapier afbreuk doet aan de geloofwaardigheid van de gemeente. Daarom wil ze verdere stappen tegen de actiegroep onderzoeken.