Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

100 jaar na invoeren vrouwenkiesrecht opent OBA tentoonstelling met uniek archiefmateriaal

27 september 2019, 21.27 uur

Vanaf vanavond is de tentoonstelling: 'De straat op!' te zien in de OBA. Een uniek moment, want vandaag is het precies 100 jaar geleden dat de overwinning van het vrouwenkiesrecht werd gevierd in het Concertgebouw.

Tijdens de tentoonstelling kun je verhalen beluisteren van mannen en vrouwen uit de eerste feministische golf. Met ruim 18.000 mensen ging boegbeeld Aletta Jacobs destijds de straat op om te vechten voor het vrouwenkiesrecht. Op 27 september 1919 vierden zij hun overwinning in het concertgebouw in Amsterdam.

Archivaris Susanne Neugebauer, is een van de vrouwen die lang heeft gewerkt aan de tentoonstelling en is super trots. 'De tentoonstelling hebben wij zo ingericht, dat het net lijkt alsof je zelf door een protestmars loopt.' 
Centraal staan de opvallende gebeurtenissen en authentieke verhalen van zowel mannen als vrouwen. Massaal gingen zij de straat op voor een betere toekomst.

Virtual Reality ervaring
Tijdens de tentoonstelling kan je meedoen aan een demonstratie door middel van een VR-bril. Op die manier weet je hoe het voelt om tussen de betogers te staan. Ook Neugebauer probeert de 3D ervaring en waant zich tussen de strijdsters van honderd jaar geleden. 'Het is net alsof ik er zelf bij ben. Ik vind het helemaal geweldig', reageert de archivaris opgetogen nadat ze de bril van haar gezicht haalt.

Verleden en heden
Aletta Jacobs en Wilhelmina Drucker zijn dé boegbeelden van de tentoonstelling, maar ook zijn er fotoportretten te zien van hedendaagse activisten. 'Aletta was natuurlijk een speciale vrouw', bekent Neugebauer. 'Maar tegenwoordig zijn er ook genoeg andere personen die strijden en deze verdienen ook een plek, hier in de openbare bibliotheek.'

De tentoonstelling is tot 5 januari te zien.