Stad

NL
V

Eerste grote internationale school Zuidoost: 'Je bent heel vrij hier'

1 oktober 2019, 17.37 uur · Aangepast 1 oktober 2019, 21.02 uur

Afgelopen week opende in Zuidoost de Amsterdam International Community School (AICS), de eerste grote internationale school in het stadsdeel. Op deze school zitten voornamelijk kinderen van expats. De leerlingen op de school komen onder andere uit Dubai, Singapore en Hongkong.

Emily is één van de nieuwe leerlingen. Haar vader is Engels, haar moeder Nederlands en zelf is zij geboren in Hongkong. Zij heeft het naar eigen zeggen al erg naar haar zin in Amsterdam. 'Ik zat eerst in Frankrijk op school, maar hier ben je veel vrijer. Ik vind het hier echt heel leuk', vertelt Emily.

Ze vindt het soms jammer dat ze, vanwege de internationale loopbaan van haar ouders, vaak moet wisselen van school, maar ziet daar ook het positieve van in. Emily: 'Ik heb nu overal ter wereld vriendinnen. In China, Amerika, eigenlijk gewoon over de hele wereld. Al die vriendjes en vriendinnetjes spreek ik nog steeds'. 

Ruimte voor expats
De AICS telt nu 250 leerlingen en dat worden er alleen maar meer, denkt Veronica Kleipool, locatieleider van de school. 'Dit stadsdeel is een plek waar ruimte is voor expats, dus vandaar dat zij zich hier zijn gaan vestigen'. 

Afgelopen week werd bekend dat een basisschool in Zuidoost moest sluiten door het tekort aan leraren in de stad, maar Kleipool verwacht dat zij daar geen last van zullen ondervinden. 'Dat is hier niet het geval. Onze leraren zijn zelf ook expats, dat is de reden dat wij geen last hebben van een lerarentekort. Wij vissen in een andere vijver'.