Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Kans op zeepbel Amsterdamse huizenmarkt groot'

2 oktober 2019, 10.19 uur · Aangepast 2 oktober 2019, 10.42 uur

In slechts twee steden ter wereld is de kans op een zeepbel op de huizenmarkt groter dan in Amsterdam. Dat blijkt uit de jaarlijkse Real Estate Bubble Index van de zakenbank UBS Group.

Een zeepbel ontstaat vaak door een snelle en onnatuurlijk hoge stijging van prijzen, waarbij de waardering veel hoger ligt dan de werkelijke waarde. Volgens het Het Financieele Dagblad hebben extreem lage rentes de huizenprijzen in de eurozone omhoog gestuwd, wat het risico op zo'n zeepbel vergroot. 

Lees ook: Explosieve stijging woningprijs: gemiddelde nu bijna 5 ton

Gevaar van een zeepbel is dat hij kan knappen. Men is niet meer bereid of in staat de gevraagde prijs te betalen, waardoor de prijs drastisch daalt. In het geval van huizen kan dit leiden tot een hypotheekschuld die hoger is dan de waarde van het huis. 

Lees ook: Huizenprijzen blijven stijgen: steeds meer Amsterdammers naar Rotterdam en Den Haag

De kans op een zeepbel is volgens de index in Hong Kong even groot als in Amsterdam. Alleen in Toronto en München is die kans groter. Vorig jaar stond Amsterdam nog op de vijfde plek op de lijst. Op de website van UBS is verder te lezen dat de huizenprijzen in Amsterdam van alle onderzochte steden het meest gestegen zijn sinds 2015. Prijzen voor huizen zijn sindsdien zo'n 10 procent per jaar gestegen.