Ajax geeft lesje effectiviteit en klopt Valencia met 0-3

2 oktober 2019, 22.50 uur

Verdedigend was het misschien niet de allerbeste wedstrijd van het seizoen, maar aanvallend was Ajax vanavond ijzersterk. In voetbaltempel Mestalla werd Valencia vanavond met 0-3 opgerold. Na twee wedstrijden staat Ajax daarmee alleen aan kop in poule H van de Champions League.

Ajax begon stormachtig aan de wedstrijd. Een inzet van Van de Beek kon in de eerste minuut nog maar net gekeerd worden door Jasper Cillessen. Had de bal er wel in gezeten, dan was de goal alsnog afgekeurd wegens buitenspel.

De linker van Ziyech
In de achtste minuut was het Hakim Ziyech die met een wonderschone trap de bovenhoek van het doel wist te vinden. Dit keer had Cillessen geen antwoord: 0-1. In de 25e minuut leek Valencia langszij te komen. Maar een penalty werd door Parejo huizenhoog overgeschoten.

Een krappe tien minuten later verdubbelde Promes de voorsprong van Ajax. Na wat gerommel achterin bij Valencia kon Van de Beek een wat gelukkige assist geven. Promes schoot de bal simpel onder Cillessen door. Valencia kwam nog vlakbij de 1-2, maar de bal werd keihard op de paal geschoven. Vlak voor rust krulde Ziyech de bal op de kruising en werd een volley van Tagliafico weggebokst door Cillessen.

Tweede helft
André Onana moest aan het begin van de tweede helft meteen redding brengen. Hij wist een van richting veranderde inzet knap uit het doel te duwen. Een paar seconden later eindigde een kluts voor het doel van Ajax weer met een handje van de Ajax-doelman.

De eerste grote kans voor Ajax kwam in de 55e minuut. Maar Dusan Tadic kreeg de bal net niet tussen de palen. Ook een hard schot van Promes leverde geen doelpunt op: de bal vloog over. In de 66e minuut kon Van de Beek de 0-3 binnenschuiven na een leep steekballetje van Tadic. In de 87e minuut moest Cillessen nog een schot van Martinez richting de paal geleiden.

Veel gele kaarten
Enige echte minpunt was de verzameling aan gele kaarten die Ajax kreeg. Maar liefst zes spelers en vrijwel de gehele achterhoede pakte een kaart.

Ajax staat nu met zes punten aan kop in poule H. Op 23 oktober is Chelsea de volgende tegenstander in de Champions League. Die wedstrijd wordt om 18.55 uur gespeeld in de Johan Cruijff Arena.