Start van hoofdcontent

Stad

nl

Raad vraagt spoeddebat aan wegens ontwikkelingen afvalcrisis AEB

5 oktober 2019, 21.26 uur · Aangepast 6 oktober 2019, 08.01 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Meerdere oppositiepartijen hebben een spoeddebat aangevraagd naar aanleiding van de ontwikkelingen van het noodlijdende afvalbedrijf AEB. Afgelopen vrijdag werd bekend dat de voorgenomen fusie van het AEB met het publieke nutsbedrijf HVC van de baan is. In plaats daarvan zet het stadsbestuur het afvalbedrijf te koop.

Onder andere de VVD, Forum voor Democratie, ChristenUnie en Partij van de Ouderen roepen het college op het matje. De oppositiepartijen maken zich boos over de gang van zaken en vinden dat het college miljoenen aan gemeenschapsgeld over de balk strooit, meldt het AD.

Lees ook: Fusie afvalbedrijven AEB en HVC afgeblazen

Financiële problemen
Een maand geleden stapte wethouder Udo Kock op omdat hij het niet eens was met de gekozen koers om het noodlijdende bedrijf te redden. Kock vond dat het te veel geld zou kosten en dat het AEB om die reden geprivatiseerd moest worden.

Nu de fusie met het HVC niet doorgaat, maakt het stadsbestuur 45 miljoen euro vrij voor het verdere herstel van het AEB. Eerder werd er al 35 miljoen uitgegeven aan het afvalbedrijf.

Het AEB is een zelfstandig bedrijf, maar de gemeente is de enige aandeelhouder. Het bedrijf verbrandt afval en slib en levert daarnaast warmte aan duizenden huishoudens in Amsterdam.

Lees ook: Meerderheid coalitie wil nu meer toekomstscenario's voor AEB laten onderzoeken

Verbrandingslijnen
Het bedrijf kampt al geruime tijd met financiële problemen en achterstallig onderhoud. Om die reden lukte het niet om de veiligheid te waarborgen, waardoor vier van de zes verbrandingslijnen tijdelijk moesten worden stilgelegd. Daarvan worden er twee binnenkort weer aangezet.